Frihet från ägande - en gemensam angelägenhet

Ett år med köpstopp innebär en omvärdering av vad som är nödvändigt och vad man kan klara sig utan. Ukulelefamiljen, bestående av tre singelföräldrar med barn i olika åldrar som helt enkelt bestämt sig för dela varandras liv, har fått med sin övriga omgivning.
Dela artikeln

Allting började med en förändrad inkomst, som ledde till en inventering av vad de redan ägde, vad som gick att låna och låna ut. Miljöaspekten hjälpte de kloka ekonomiska valen på traven: hellre färre koppar Fairtrade-märkt och ekologiskt kaffe än många koppar som bidrar till människans och jordens undergång. Bilarna såldes och cyklandet ökade.
– Många av våra vänner har blivit peppade när de hört om det vi gör och en del ifrågasätter sina egna beteenden. Det handlar inte om regler, utan om att bli medveten om sina egna beteenden och orsakerna till varför vi gör som vi gör. Köpstoppet – eller friheten från att äga – rör både miljön, ekonomin och gemenskapen. Vi har haft många resonemang om olika invanda och förväntade mönster, inte bara köpbeteendet, säger Malin Aghed, reporter på Camino och en av familjemedlemmarna.

Det normativa ägandet innebär dels att äga själv och dels att äga en pryl. Vi vill gärna äga och sätta en stämpel med vårt namn på det. Namnet är kopplat till identiteten, och hela ägandet blir därmed djupt personligt - liksom vårt mått av kränkthet om något tas ifrån oss. Ukulelefamiljen provar tanken att äga frihet från något. Att till exempel bestämma sig för att slippa äga den klimatångest det innebär att ha en bil är ett skönt beslut.
– Vi är olika individer som behöver förändra olika saker i vår konsumtion, allt ifrån att använda shamposlattar och låta bli att slänga mat till att reducera bilkörning. Att inte köpa någonting som vi inte behöver är en självklarhet, men under året har vi upptäckt många kniviga situationer. Hur söndriga får ett par skor bli innan de måste bytas ut? Hur långt kan vi sträcka köpstoppet utan att det blir pinsamt för barnen? Är stearinljus lyx eller nödvändighet? Konsertbiljetter? Kaffe?

Det är en utmaning att leva i det samhälle vi lever i, men med hjälp av varandra klarar vi mycket mer än vi tror. I föreläsningen Frihet från ägande – en gemensam angelägenhet kommer delar av Ukulele-familjen, känd från både TV och radio, dela med sig av erfarenheter och lärdomar samt ge konkreta tips kring hur det går att leva långsiktigt hållbart, för både ekonomin och klimatet.