Missa inte världens största fikapaus

Den 11-13 maj görs ett världsrekordförsök i antalet fikadeltagare. Över hela världen samlas människor för att fika Fairtrade-märkt med syftet att uppmärksamma vikten av att göra medvetna val av exempelvis kaffe.

DETTA ÄR EN SPONSRAD ARTIKEL FRÅN FAIRTRADE SVERIGE

Världsmarknaden är konstruerad så att de som är först i handelskedjan, odlarna, dessvärre är de i handelskedjan som får minst del av vinstkakan. Det innebär att kaffeodlaren i praktiken kanske inte ens har råd att sätta mat på bordet till sin familj fastän du betalt en rätt rejäl slant för din kopp kaffe. Så kan vi inte ha det.

För att nå en hållbar värld är det avgörande att odlaren kan sätta mat på bordet till sin familj. Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Kaffeodlaren får exempelvis som lägst ett minimipris för sina kaffebönor som täcker kostnaden för en hållbar produktion och kompenserar när världsmarknadspriset är för lågt, för anställda på bananplantage handlar det om ett aktivt arbete för att gå mot en levnadslön. Dessutom handlar det om att ju mer producenterna kan sälja sina varor som Fairtrade-märkta, desto större blir den försäljningsbaserade Fairtrade-premien som används till investeringar i grundläggande förbättringar i det omgivande samhället såsom tillgång till vatten, utbildning och sjukvård.

Fairtrade Challenge är en kampanj som drivits i Sverige under flera år och samlat över en halv miljon deltagare varje år. Nu kliver kampanjen upp till nästa nivå när hela världen samlas för att fika Fairtrade-märkt. Hela världen fikar, fikar du?

Läs mer på www.fairtradechallenge.se