Destination Ven

Ett av Sveriges kanske mer okända sommarparadis är Ven, som mitt emellan Danmark och Sverige både har klippor vita som Dover, rapsfält gulare än ett eko-ägg och en av landets härligaste cykelrundor. Vart du än kommer på ön är det närproducerat som gäller.
Dela artikeln

Bageri

Hven är bland annat känt för det durumvete som odlas på ön. Längs cykelrundan på Landsvägen strax före Tuna by ligger Hven-Durum. (Hven är öbornas egna stavning på ön). Här har Britta Ossler, född och uppvuxen på ön, bakat bröd och tillverkat Hven-pasta i över 20 år. Hönorna pickar på gårdsplanen och i doften från dagsfärskt bröd av alla tänkbara slag är det lätt att vilja slå sig till ro för gott. Vid den vackra grästaksbeklädda kvarnen jämte vidsträckta fält går det bra att avnjuta sitt fikabröd med kaffe, och det är få som lämnar bageriet tomhänta. En god focaccia till kvällspicknicken på stranden gör solnedgången ännu vackrare.
Landsvägen 192

Cykling

Med cykeln som färdmedel färdas du lätt från Bäckvikens sällsynta alpackor och goda glass till minigolfrundor, snäckletning, salta bad när andan faller på och skaldjursbuffé i Kyrkviken. De vida fälten uppe på ön, backarna vid havets kant och de lummiga skogsdungarna rymmer små rastplatser med både natur och människor. Tycho Brahe-museet mitt på ön erbjuder sin historia, på Turistgården finns öns egenproducerade whisky, och getterna vandrar obekymrat bredvid landsvägen. Cyklar av alla slags modeller går att hyra och lämna tillbaka på vilken sida av ön som helst.

Lokalproducerat i havets mitt

”Med mycken omtanke, kärlek och hållbart tänk skapas vår glass på ekologisk grädde” – så beskriver Vens glassfabrik sig själva. Och nog är det praktiskt taget omöjligt att anlända eller lämna Hven utan att njuta av en lokalproducerad och ekologisk glass i Bäckviken. Lika nära produceras getost, en exlusiv Whiskey gjord på korn som odlas på ön, kryddor, tvål, keramik och en mängd andra varor. Ven är paradiset med högklassiga fiskrestauranger bredvid sillmackor på piren och åkermark varvat med vrakletarstränder där en kan vandra ensam i timmar.
Bäckviken

Transportinfo

Från Skeppsbron i Landskrona tar båtfärden till Hven 30 minuter. Från Landskrona tågcentral går bussarna till Skeppsbron med jämna mellanrum.
ventrafiken.se
Från Råå utanför Helsingborg går båtarna inte lika ofta, men här får du åka fiskebåt som puttrar långsamt och luktar tjära. Hit går det bussar från centrala Helsingborg.
raabatarna.nu