Inte bara underbart för Clara

Underbara Clara har trollbundit många entreprenöriella och självhushållsdrömmande människor i elva år. Tiden har gjort henne både mer ödmjuk och mer politisk. Nu återvänder vi till en av våra populäraste intervjupersoner i Caminos historia och möter en kvinna som växt med sina motgångar.
Dela artikeln

Clara “Underbara Clara” Lidströms blogghistorik sträcker sig ungefär lika långt som Caminos. I elva år har hon drivit bloggen och med tiden har hon utvecklats från att vara “enbart” bloggare till att idag driva egna varumärken inom både kläder och leksaker, göra radio, skriva böcker, ha en gårdsbutik samt hålla föreläsningar land och rike runt.
Jag är en av dem som har följt Clara under åren. Hennes blogg har en levande blandning av yta och flärd, varvad med mer präktiga inlägg om exempelvis barn och pengar, men med tiden har den utvecklats i seriositet och blandar idag politiska debattinlägg om bland annat feminism, hållbarhet och socialt engagemang med odling, självhushållning och inredning.

För fem år sedan gjorde jag en intervju med Clara med rubriken “Provocerande präktig” som speglade den bild många hade av henne: som kristen feminist med starka åsikter. Idag kallas hon inte längre för präktig.
– Det var mycket fokus på det i början. Men jag tror att folk har vant sig, dels har jag ju gjort husmorsskolan i P3, och jag pratar mycket mer om annat nuförtiden. Jag tycker generellt att det är ett väldigt fint klimat och ganska lite påhopp i min blogg.

– I början kände jag mig väldigt ansatt av feminister som anklagade mig, idag har jag mer respekt och trovärdighet. Det är inte lika lätt att raljera över det jag gör och säger längre.

Clara menar också att husmödrarna har hamnat på modet och inte är så provocerande längre. Hon tror att Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj är en bidragande faktor, men också att det har blivit coolt med självhushållning.

Självklart har bloggen gått hand i hand med Claras egen utveckling.
– Det är en livsstilsblogg och den följer det liv jag lever. Jag har fått två barn och det har handlat mycket om barn under åren. Men bloggen har också ändrats i takt med min läsarskara. Det är många som följt mig hela tiden och det är en levande relation. Mina läsare har blivit viktiga personer för mig.
Och det är många som följer Clara, hon uppger att bloggen har 180 000 läsare och 1,5 miljoner sidvisningar per år. Idag finns hon även på Facebook och Instagram, i en podd och som krönikör i Expressen – så det totala antalet människor hon når är betydligt större, även om många är multikonsumenter av UnderbaraClara-kanaler. Och fortfarande görs det mesta jobbet från hennes hem i ett gammalt 50-talshus någonstans på landet utanför Umeå.
– Det är skönt att jobba hemifrån, jag behöver inte göra mig i ordning. Jag är dessutom dålig på att göra det jag blir tillsagd, men bra på att göra det jag själv vill göra, så jag har byggt en miljö där jag har möjlighet att göra det. Självklart är jag medveten om vilken bra tillvaro jag har.

Bloggandet var inte främmande för Clara. Hon har alltid dokumenterat sitt liv med dagböcker och bilder. När hon sedan för elva år sen hörde talas om bloggar tänkte hon direkt att det skulle passa henne. Hennes kompisar tyckte att hon var bra och det uppmuntrade henne.
– Jag har aldrig tänkt att jag ska sluta blogga. Ibland är det mer eller mindre kul. Men jag har alltid utvecklat hantverket.

I början jobbade hon mycket själv, men med tiden har hon insett att hon vill jobba med andra, så hon har teamat ihop med andra kvinnor som hon gillar: hon gör gosedjur med sin syster (Anna Lidström- designer med fokus på re-design som Camino också skrivit om), podd med journalisten Erica Dahlgren och har precis lanserat en klädkollektion med internetforskaren Annakarin Nyberg, som hon tidigare skrivit många böcker ihop med.
– Jag saknar ibland att åka till ett kontor och jag längtar ut till människor. I framtiden kanske jag har någon verksamhet inne i stan. Jag reser dock mycket, är ute och föreläser ofta exempelvis, så jag är inte lika isolerad som jag var för fem år sedan.

I slutet av mars berättade Clara i sin podd om den depression hon drabbats av efter en period av utmattningssyndrom. Hon hade länge funderat på vad som var fel och trodde först att det var amningshormoner efter att hon slutat amma. Då var hon redan på väg tillbaka efter utmattningen och höll igång fysiskt. Efter att ha gjort massa tester hos läkaren som inte visade något sade hennes läkare att hon trodde att Clara var deprimerad och behövde medicinera. Det tog emot, men till sist började Clara göra det, och hon gick ut med det i podden för att hjälpa till med att arbeta bort tabut och bilden som finns av någon som äter anti-depressiva.

”Nu drar jag inte på alla växlar på alla problem. Jag är grundpositiv och kan sova bra, äta och träffa kompisar. Bara glad och tror att livet kommer bli bra. Och det beror på tabletterna,” säger Clara i sin podd.

– De senaste 2-–3 månaderna har jag mått mycket bättre. Men jag mådde dåligt 1,5–2 år och jag orkade inte prata om det på bloggen så mycket. Först var jag utmattad, de ville att jag skulle vara sjukskriven på heltid, men jag ville inte. Bloggen gjorde mig friskare – den hjälpte mig tillbaka. Det blev som en dagbok och något som var “som vanligt”.

På något sätt är den en befrielse att höra en “supermänniska” som Clara berätta om sina svårigheter att hantera stress. Det är givetvis jättesorgligt hur allt fler högpresterande människor misslyckas med att hitta balans i livet, men att kända profiler pratar om det gör att stigmat för den som drabbas minskar. Det finns många bloggare där ute som visar upp en perfekt fasad och som inte vill berätta om svårigheter. Det krävs mod, och mod är säkert en av anledningarna till att Clara är så populär. Men nu måste hon hitta balans för att inte trilla dit igen.
– Jag har en mer balanserad arbetssituation idag. Jag måste ha en balans mellan att träna, äta och sova.

Hur ser en normaldag ut för dig?
– En hemmadag vaknar jag vid 7.30 och dricker kaffe med min man. Strax innan 9 tar vi barnen till förskolan. Sedan går jag ut med hunden en halvtimme. Därefter svarar jag på mail och skickar ut offerter, eller har en telefonkonferens med annonssäljare. Sedan fotar, skriver och jobbar jag fram till 16.30. Ibland åker jag skidor på lunchen om det är fint väder. Men jag håller ett högt tempo på jobbandet när jag jobbar.

– Det är livsfarligt att man också förväntas städa och diska hemma när man jobbar hemifrån. Jag gör inget sådant, för då hade jag bara gjort det. Det är en kvinno- och frilansfälla.

Hur ser du på din roll i att driva hållbarhetsfrågorna?
– Det är väldigt svårt. Precis som alla tidningar så lever jag på annonser. De gör reklam för produkter och det är väldigt dubbelt för mig. Jag tror ju inte heller på att vägen framåt är att inte konsumera någonting. När jag låg som blogg på en lokaltidning var det lättare för jag behövde inte ha annonser i bloggen, men lönen kom ju från annonser ändå. Jag försöker tipsa om att göra bra saker: om mat, odling och second hand.

Har du några tips för människor som vill leva som du med frihet, många roliga projekt och självhushållning?
– Hemligheten är att teama ihop sig med andra kompetenta människor. Vi lyfter och drar fram varandra. Bloggen är en one man show, men allt annat beror på duktiga samarbetspartners.

Namn: Clara Lidström
Ålder: 30 år
Bor: Hus utanför Umeå
Aktuell med: Bloggen Underbaraclara.se, Klädmärket Miss Clarity och familjekokboken “Glad sommar”

3 snabba

Har du klimatångest?
– Ja det har jag. Det är den största ångest jag har. Det är en intellektuell ångest. Det gör det svårt att hantera vardagen. Jag kan läsa något om smältande isar på Arktis på Facebook och så är hela dagen är förstörd. Klimatavtalet i Paris gjorde det bättre men Trump är en backlash. Det känns väldigt tungt.

Vad inspireras du av?
– Jag läser mycket på nätet och massa böcker och tidningar, exempelvis Gård & Torp. Jag gillar att konsumera berättelser och böcker om andra människors liv. Två av mina favoritbloggare är Evelinas ekologiska och Queen of Kammerbonia.
– Sedan har jag några väldigt tighta väninnor som inspirerar mig. Den inspirationen vill jag föra vidare.

Hur kom idén till att göra ett eget klädmärke (Miss Clarity)?
– Jag har ingen avvikande kropp, men har ändå svårt att hitta kläder. Allt är gjort för flickkroppar. Dessutom är kläderna ofta tillverkade i Asien med dåliga villkor för arbetarna och av dålig kvalitet. Våra kläder är gjorda i Europa, i en liten skala för att undvika svinn, och bomullen kommer från en ekologisk odling. Vi går in i detta med grundpremissen att vi tänker hållbarhet.