Ukulelefamiljens egna bucket-listor

Ukulelefamiljen pratar om fysiska och mentala energitjuvar och avslöjar sina egna bucket listor på dåliga samveten - som ska vara borta innan 2017 är slut.
Dela artikeln

Ukulelefamiljen, bestående av tre vänner och fem barn, har ersatt sitt årslånga köpstopp med köpfrihet – som i frihet från att köpa – och en ny iver att rensa. Familjen har gjort upp planer för vilka dåliga samveten som ska rensas ut under år 2017, och nu är det dags för action. Energitjuvar kan vara både fysiska och mentala, och handla om allt från litteratur till kompost till ogenomförda drömmar. Vilka saker vill du själv släppa?

Fysiska energitjuvar:

Matilda:
Jag tänker rensa mina bra-att-ha-lådor i förrådet, med allt från trasiga jeans och tyger till pyssel och snören som aldrig kommer att användas. Dåliga plastburkar ska slängas och bra burkar ska få en BRA plats i mitt kök - någonstans där jag inte blir arg varje gång jag ska ta en burk.
Magnus:
Jag rensar lite varje dag nu, det känns tillfredsställande. Småsaker. Ganska planlöst egentligen. Datorn, garderoben, Simons rum, kökslådorna, mitt inre... Allt hänger ihop för mig.
Malin:
Hos mig är det helt klart vinden som ska rensas. Garderoben rensar jag alltid när det är dags att få ordning på tankarna, när livet tjorvar. Så den får sig en genomgång då och då. Men vinden! Jag sparar massor för att någon annan kanske ska vilja ha det någon gång. Nu ska jag ge det till folk som vill ha det med en gång. Och så ska jag rensa bort alla gamla noter som jag inte har nytta av längre.

Mentala energitjuvar:

Matilda:
Jag önskar jag kunde stryka Att ta körkort på min lista, det skulle vara så skönt att släppa den ångesten... men det går inte. Den punkten måste få stå kvar tills det är gjort. Men jag tänker släppa Att läsa massa böcker. Jag tror att jag vill det, men allt tyder på att jag inte vill det tillräckligt. Jag vill vara en sådan som gillar att sitta och läsa. Tyvärr är jag inte det. Dags att släppa den bilden av mig själv. Och så ska jag fixa en nyckel till komposten, så jag blir av med mitt dåliga samvete och börjar kompostera.
Magnus:
Jag tycker egentligen att det blir lite för enkelt att påstå att man bara kan bestämma att man skall sluta med en mental hang-up. Det kommer säkert att ta tid. För min del ingår till exempel Att sjunga långsamhetens lov lite starkare, så att jag förstår att saker tar sin tid, på min att-göra-lista. Jag vill alltså inte rensa bort det långsamma, tvärtom. Jag vill rensa bort annat, så att jag kan sjunga långsamhetens lov. Färre saker, färre bekymmer. För det är ingen quick fix jag är ute efter, utan lugn och ro.
Malin:
För några år sedan rensade jag bort den extremt osanna självbilden att jag är bra på blommor. Det var väldigt skönt. Det här året tänker jag släppa att jag borde prata mindre, en kommentar jag levt med sedan födseln. Jag fortsätter ju prata ändå. Och så ska jag sluta skämmas för att jag ofta har jättemycket energi. Jag har väldigt roligt, så att gå runt och låtsas att jag strävar efter att slappa mer blir bara kontraproduktivt. Jag sover och slappar uppenbarligen precis så mycket jag behöver.

Läs mer: