Ekomodellen Summer bor tillsammans med 650 växter

Världens första ”ekomodell” är bosatt i en lägenhet i Brooklyn ihop med 650 växter. Summer Rayne Oakes är miljövetaren som blev modell och senare entreprenör, författare och föreläsare. Men vägen dit var inte enkel och uppväxten präglades av en stor hemlighet.
Dela artikeln

Summer Rayne Oakes. Med det namnet känns det nästan självskrivet att hon skulle växa upp och bli miljökämpe. Men Summer Rayne bara skrattar åt påståendet att det skulle hänga ihop. Hon talar lågmält och lugnt. Trots att schemat är späckat och staden utanför kaotisk tar hon god tid på sig och väger varje ord innan hon svarar.

Att beskriva Summer Rayne Oakes som en mångsysslare är nästan att underdriva hennes produktivitet. Utöver modellkarriären har 33-åringen bland annat hunnit med att skriva två böcker, starta företag, producera filmer, lansera en app, bygga en framgångsrik Youtubekanal och hålla otaliga föreläsningar. Allt med syftet att få människor att konsumera och leva mer hållbart.

Iklädd en svepande bomullsklänning glider hon fram barfota i lägenheten, som tidigare var ett gammalt stålbruk, i den hipstertäta stadsdelen Williamsburg i Brooklyn. Nu påminner lägenheten mer om en djungel. Sorlet från New Yorks gator sluts ute av lugn meditationsmusik och den friska luften från växterna slår emot den som stiger in den grönmålade trerummaren.

Summer Rayne pekar på de olika växterna och berättar deras namn. Ofta kan hon även de latinska benämningarna.
– Jag trodde att jag hade omkring 500 växter, men jag inventerade för ett tag sedan och då var det 650 stycken, säger hon.

Sammanlagt lever omkring 400 olika växtarter under hennes tak. Allt från ensamma små kryddörter till stora träd fyller den sparsamt möblerade lägenheten.

– När min dåvarande rumskompis flyttade ut ville jag fylla lägenheten med ny energi så jag köpte ett träd i en kruka. Jag blev förtjust och tyckte det var underbart.

Det var 12 år sedan. Trädet, som fortfarande står kvar, fick snabbt sällskap och växt efter växt flyttade in. Hon smular sönder bladet på en kubansk ört och låter mig lukta. Hon pekar ut basilika, curryblad och monstera. Summer Rayne Oakes hem har vid flera tillfällen blivit en viral succé på sociala medier – till hennes förvåning.

– Jag hade ingen aning om att folk skulle visa ett sådant intresse för mitt hem. Det visade sig bara vara en lyckträff.

Strax efter vårt möte flyttar den bruna hönan Kippetje in. Hon blir genast en likemagnet på Summer Raynes Instagramkonto @homesteadbrooklyn.
Man kan tro att det är ett heltidsjobb att hålla 650 växter välmående, men för det mesta räcker det med en halvtimmes pyssel om dagen.
– Jag går vanligtvis inte ut på söndagar, utan då är det oftast bara jag och plantorna. Då kan jag lägga mellan en och åtta timmar på att sköta dem.

Med en liten specialinstallerad vattenslang kan hon vattna växterna utan att ständigt behöva fylla vattenkannan och varje växt har ett eget schema där dess specifika behov framgår. När årstiderna växlar flyttas växterna runt för att få rätt mängd ljus.

Summer Rayne Oakes är världens första ”ekomodell” som baserat modellkarriären på sin gröna värdegrund. Det var det amerikanska miljömagasinet Grist som myntade begreppet för över tio år sedan när de beskrev Summer Rayne och epitetet har hängt med sedan dess. Fördomarna om att hon utnyttjade sin nisch för att kamma hem trendighetspoäng haglade, men Summer Rayne Oakes var fast besluten att inte rucka en centimeter på sin värdegrund. Hon tog sig an modeindustrin med ett tydligt mål: att få in ett hållbarhetstänk. Hon tar bara uppdrag som på något sätt leder till en mer välmående planet.

Med en examen i entomologi (vetenskap om insekter) och miljövetenskap från det prestigefyllda universitetet Cornell drömde hon aldrig om catwalks, röda mattor och champagnefester. Istället var siktet inställt på att jobba storskaligt med internationella miljöprojekt. Men det var i studentkorridoren på universitetet som hon insåg att det skulle bli svårt att få miljöbudskapet att nå ut genom bruset.
– Mina rumskompisar förstod inte varför jag intresserade mig så mycket för miljön. Då fick jag en slags uppenbarelse och insåg att om jag inte ens kan nå fram till mina vänner, hur ska jag då någonsin kunna ha en riktig inverkan på miljön?

Hon behövde en megafon. En stor megafon. Hon tog sikte på modeindustrin, en industri som återkommande kritiseras för att bidra till exploatering och miljöförstöring.

– Jag var inte ens intresserad av mode. Men jag såg det som ett verktyg.

Strategin var kaxig och direkt. Hon sökte upp en agentur hon ville jobba för och sa att hon ville bli modell – på villkoret att hon bara skulle göra jobb som gick i linje med hennes värderingar.
Idén att kombinera mode och hållbarhet diskuterades inte på någon högre nivå när Summer Rayne började sin modellkarriär under mitten av 2000-talet. Men den gick hem.

– Jag vägrade nöja mig med att vara en av alla tjejer i agenturen som hade rätt mått. Faktum är att mina mått inte ens framgår för bokare eftersom jag vill bli bokad för den jag är. Men jag tror att folk dras till ”take it or leave it”-attityden.

Hennes råd för hållbar klädkonsumtion är att fråga sig själv om man verkligen vill ha ett plagg innan man köper det. Samt att rannsaka sig själv för att ta reda på om man köper ett plagg för att fylla ett tomrum eller för att man verkligen behöver det. Själv löste hon konsumtionsfrågan genom att fylla två av sina garderober med växter.

Summer Rayne ser uppriktigt förbryllad ut inför påståendet att någon skulle kunna sätta sitt ansikte eller namn på en produkt av ekonomiska skäl, trots att man inte står för det.
– Man har faktiskt möjlighet att tacka nej till ett välbetalt jobb som inte går i linje med ens värderingar. Det kanske är tuffare men man bygger inte en värdegrund för sig själv genom att kompromissa hela tiden.

Summer Rayne Oakes tror att hennes till synes ändlösa självförtroende är en välkommen sidoeffekt av en tuff uppväxt. Hon föddes på landsbygden i Pennsylvania och från 13 års ålder var hon tvungen att i hemlighet leva helt ensam.
– Min mamma kunde inte hitta jobb i Pennsylvania så hon var tvungen att flytta ifrån mig till grannstaten. För andra barn hade det kunnat vara förödande, men personligen såg jag det som något positivt. Det var en möjlighet för mig att bli extremt självständig.

Ingen visste om att 13 åriga Summer Rayne levde ensam. Inte skolan, hennes vänner eller ens hennes pappa.

– Jag kunde inte berätta för någon att jag bodde ensam eftersom jag trodde att min mamma skulle bli gripen av polis då. Jag vågade aldrig bjuda hem någon och jag hade inte en vän på besök under hela skoltiden. Hon hade inte heller tv, radio eller ens telefon. Tiden utanför skolan tillbringade hon istället i naturen där hon undersökte olika växter och insektsarter. Hon gick hem först när det skymde.
Summer Rayne rycker lätt på axlarna åt sin historia.

– Jag har jobbat en del i Moçambique och många barn där har inga föräldrar eller morföräldrar. De kan vara fem år gamla och ta hand om sig själva.

Idag är modellandet en mindre del i Summer Rayne Oakes liv och hon ägnar sig mer åt olika projekt med fokus på mat- och modeindustrierna. Hon sysslar med ett hemligt miljöprojekt i Amazonas och är mitt uppe i bokturnén för sin andra bok ”Sugar detox me” som handlar om att bli just sockerfri. Samtidigt driver hon Youtubekanalen Homestead Brooklyn där hon besvarar odlingsfrågor.

Direkt efter vår intervju väntar en grupp på 20 New Yorkbor som ska ha en meditationssession med efterföljande diskussion i hennes oas till lägenhet. Allt drivs ideellt och deltagarna i gruppen, som kan bli så stor som 40 personer, turas om att hålla i sessionerna.
– Människor, särskilt i den här staden där folk inte går i kyrkan eller liknande, behöver samlas för att dela lite tystnad. De behöver samlas för att inse vad som verkligen är viktigt i livet, säger Summer Rayne Oakes.