#draibromsen

Kära Camino-läsare. Du hade kanske förväntat dig att få ett magasin idag? Och kanske blir du besviken nu när du ser detta istället. En text och ett uteblivet magasin. Efter tio års utgivning kommer här ett inställt nummer!
Dela artikeln

Ibland behöver vi alla en paus. Med #draibromsen vill vi på Camino väcka uppmärksamhet i ett samhälle där många människor inte orkar eller hinner leva så hållbart som de skulle vilja. Vi ser ett samhälle där människor stressar sig sönder och samman, går under och går sönder. Vi ser en värld där många inte hinner engagera sig i det de önskar utanför arbetet och där företag och organisationer pressar sig så hårt att det knappt finns plats kvar för reflektion och återhämtning.

Men #draibromsen betyder inte bara att vi slår larm om att antalet människor med utmattningssyndrom ökar lavinartat, eller att vi vill lyfta att dessa människor hade kunnat bidra enormt till vårt samhälle om belastningen hade varit klokare fördelad. Det handlar inte heller bara om att våga säga nej eller att pausa och ta en kopp kaffe i rättan tid. #draibromsen handlar om att stanna upp och tänka på riktningen ett slag. Är vi som samhälle på väg dit vi önskar? Hur tänker vi att en hållbar värld ska byggas? Hur lever vi både gott och klokt, som individer och som kollektiv? Vilken slags energi behöver du och jag för att hålla i längden och hur vill vi bidra till en bättre värld?

Nu närmar sig julen, en tid som istället för pressade scheman, prestationskrav och överdådiga julklappsberg på sociala medier skulle kunna innehålla tankepauser, tid att umgås och en möjlighet att tända ljus i mörkret. Istället för inspiration i form av ett magasin ber vi er att lägga den tid det skulle ha tagit att läsa en Camino på att reflektera. Kan vi alla hjälpas åt att dra i bromsen, stötta varandras initiativ och engagera oss i vår egen takt?

Vi på Camino vill gärna dra i bromsen och reflektera tillsammans med er.

Vi kommer att guida er genom idéer och inspiration, gästkrönikörer och egna tankar på webben. Att dra i bromsen kan vara en omstart för oss alla. Vi arbetar redan med nästa nummer, som utkommer som vanligt i mars. Pausen ger nya tankar om de kommande tio årens riktning, och en sak är säker: Camino vill fortsätta förmedla inspirerande berättelser med kraft att förändra.

Bidra till diskussionen genom att tagga inlägg med #draibromsen, så sammanfattar vi debatten i kommande nummer. Vi tror på att vi alla behöver varandra, så följ oss på webben och i sociala medier framöver. Vi önskar dig ett gott och hållbart 2018. Och glöm inte att #draibromsen ibland.

Till er alla från oss alla – ha en skön jul i ditt eget tempo.

/ Caminoredaktionen Maja Andersson, Johanna Stål, Ingemar Tigerberg och Malin Aghed