Bodil Jönsson: Nu får vi faktiskt ge Prenässansen på båten

I samband med kampanjen #draibromsen har Camino bjudit in spännande krönikörer som bjuder på olika infallsvinklar på temat. Den här veckan skriver Bodil Jönsson, professor emerita och författare, om förväntningar och tålamod i “Prenässansens” tidsepok.

KRÖNIKA. Visst är det konstigt att vi som har det så bra ändå skapar detta ständiga jäkt – för vad då, egentligen? Hela tiden förstör vi genom stressen så mycket både för oss själva, varandra och relationerna. Det är som om ett dränerande hjärnspöke har nästlat sig in i oss. Med ett enda krav: ”Framtiden NU!”. Det kan visserligen kännas offensivt och käckt, men tänker du efter märker du att hjärnspöket inte tar ett dugg ansvar för konsekvenserna.

För vad skulle hända om vi faktiskt lyckades rycka loss framtiden från dess plats där framme och i stället fick allt att ske genast eller ännu hellre nyss? Då hade vi inte bara gjort förluster genom trötthetens och olustens dimmor, då hade vi också blivit av med utrymmena för längtan, förhoppningar, visioner och planering. Och med möjligheten att ha något att göra också sedan.

Jag har länge väntat på ett tydligt objektivt tecken som kunde få oss att nyktra till.

För ett tag sedan kom det ett sådant – minusräntan. En sådan är omöjlig i en värld i balans med tidens gång; en sådan kräver klockor som går baklänges. Men inte ens det har fått fjällen att falla från våra ögon – ekonomins värld har blivit så overklig att den inte längre är människornas. Därför märker vi inte hur den talar tillbaka till oss om vårt orimliga levnadssätt. Det kommer att krävas ännu fler söndertrasade tonåringar för att vi till sist ska inse att ingen av oss mår väl av att vara gränslös, speciellt inte de som är i brytningstiden mellan barndom och vuxenliv och försöker hitta sin existens.

Vi behöver i allra högsta grad varandra för att kunna hålla rytmen och slippa skena ut i det till synes ännu mer gränslösa under den kommande robotiseringen. Själv menar jag att vår tidsepok förtjänar beteckningen Prenässansen (”pre” står för ”före”, ”nässans” för ”födelse”). Under den har vi vant oss till att ta ut allt i förskott.

I vår förväntningsekonomi snurrar det mer kapital utifrån vad vi tror om framtiden än utifrån vad vi gör i nuet, detta trots att vi sliter så hårt.

Och vi äter innan vi blir hungriga, flyttar klockan 3-kaffet till halv 3 och köper saker långt innan vi har råd med dem. I denna overkliga värld som vi inte själva förstår oss på kan bostadspriserna skena till orimliga höjder och förpassa de bostadssökande till en spelets Monopol-värld.

Men inte har vi blivit lyckligare av att utplåna tålamodet och vända tiden bak och fram. Dags, alltså, att definitivt överge Prenässansen och leta oss fram mot en värld för långsiktigt hållbara människor.

Bodil Jönsson är fysiker och professor emerita vid Lunds Universitet. Hon har skrivit ett stort antal böcker, bland annat den populära Tio tankar om tid.