6 böcker för julefrid

Om du känner dig stressad och ledsen över att ditt liv blivit så fullt av uppgifter och plikter, kanske denna jul kan vara en tid att reflektera över vad som kan göras annorlunda. Här listar Johanna Stål på Camino några böcker som hon tror har potential att få in dig på lite nya tankespår.
Dela artikeln

1. The lifechanging magic of not giving a fuck. How to stop spending time you don´t have doing things you don´t want to do with people you don´t like. Av Sarah Knight
Det här är boken för dig som är stressad, överbokad och bara slut av livet. Speciellt vänder den sig till människor som blir förolämpade av bokens titel. Sarah har en metod för hur du kan ge dig an uppgifter, aktiviteter, events, fester, realationer, människor och möten som du egentligen inte bryr dig om. Hon skriver roligt om hur du städar i din “fuck låda”, hur du gör en mental rensning och hur du slutar bry dig så mycket om vad andra tycker. Perfekt på temat #draibromsen.

2. Stillhet i tidens larm – glädjen i att stänga världen ute. Av: Erling Kagge
Jag är lite oroad över trenden där människor allt mer skärmar av sig från verkligheten, i form av att undvika nyheter och att sluta läsa tidningar. Men jag förstår dem – det finns något härligt i att stänga ute larmet, surret, det ständiga pockandet på uppmräksamhet. Det är något den norska äventyraren Erling Kagge tagit fast på i denna bok om stillhet. Många jag har intervjuat under åren på Camino säger samma sak: att hitta platser av stillhet, fysiska sådana eller mentala sådana, är en nyckel till att hålla.

3. Det händer när du vilar. Av: Thomas Sjödin
Den här boken är magisk och ger ett konkret tips man kan ta efter. Thomas Sjödin, prästen från Göteborg som är en underbart godhjärtat människa, berättar om konsten att kunna- och vikten av att vila. Han för fram söndagen som en vilodag och varför det varit en ganska dum idé att ta bort den. Det har skett på ganska kort tid, att söndagen gått från en vilodag till en dag som alla andra- med öppna affärer, massa punkter att göra och stress. Lyd hans råd: återinför söndagen som vilodag, det är då det händer!

4. Rik på riktigt. Av: Jörgen Larsson och Fredrik Warberg
Vad är rikedom och hur blir du rik på riktigt? Den här boken har många år på nacken men är fortfarande lika aktuell och förtsätter fascinera många. Det är en reflektionsbok som uppmuntrar till medvetna val för en hållbar livskvalitet. En perfekt startpunkt för dig som vill ändra något men som inte vet vad eller hur.

5. Compassion-effekten. Av: Christina Andersson
Compassion har varit ett populärt ord under 2017 och en av de som forskar på ämnet heter Kristina Andersson. Hon pratar om vikten av compassion= medkänsla och self-compassion för att må bra. Det handlar i princip om att vara snäll mot sig själv och andra och hitta saker som gör att du känner dig trygg. Världen idag är otrygg, så det gäller, återigen, att hitta platser, männsikor och tillstånd som förstärker trygghets-delen i hjärnan.

6. Lev helt enkelt – och vägen dit. Av: Eva Jarlsdotter och Jeanette Guttenberg
Livet handlar om flöden, både fysiska och mentala sådana. För några år sedan skrev Jarlsotter en bok om hur man kunde använda arbetsmetoden Lean i hemmet, en bok som påverkade mig starkt. I dagarna släpper hon en uppföljare som handlar om hur vi kan lära oss se de verkliga och viktiga behoven och fokusera på det som är betydelsefullt. Och också om att frigöra tid, kraft och pengar för det man verkligen vill göra. Det handlar om flöden såklart…