"Jämställdhet och hållbarhet sitter i samma båt"

"Jag läser om forskaren Michael Dahlén som berättar om nyordet ”avmåstefiera” som handlar om att ägna mer tid åt det man vill och mindre åt det man måste"
Dela artikeln

LEDARKRÖNIKA. Just nu pågår en kvinnorevolution över stora delar av världen, i kölvattnet efter #metoo rubbas positionerna på många platser i samhället. Samtidigt sker ett uppvaknande för frågan om inre hållbarhet, utmattning och stress, som var vårt tema i Caminos förra ”ickenummer”. Överallt på nätet, i böcker och tidningar läser jag nya vittnesbörd, om människor som protesterar mot stressamhället, om människor som fått nog av att ständigt arbeta mot klockan, med sömnbrist och aldrig sinande listor med uppgifter. Som inte hinner eller orkar engagera sig i det de verkligen brinner för. Det som är viktigt på riktigt.

Organisationen Make Equals grundare Ida Östensson skrev runt jul en krönika och myntade #jagskiteri, en lista med saker hon skiter i för att inte bränna ut sig. Hennes tankar är väldigt lika mina – för att orka lägga sin energi på det som är riktigt viktigt så måste nivån sänkas på andra saker. Vi behövs pigga, inte utmattade.

Jag läser om forskaren Michael Dahlén som berättar om nyordet ”avmåstefiera” som handlar om att ägna mer tid åt det man vill och mindre åt det man måste. Och i april kommer vår ofta återkommande Underbara Clara (Lidström) ut med boken Hjälp, jag är utmattad. För att bara nämna några exempel.

Jag ser tydligt hur dessa två frågor, jämställdhet och inre hållbarhet, hänger ihop, tillsammans med miljöfrågor. Vi behöver mer jämställdhet i samhället av många anledningar. Inte minst för att minska det enorma antalet kvinnor som drabbas av utmattning, på grund av att vi oftast har dubbelt arbete med att ta hand om både jobb och hem. Jämställdhet är viktigt för den hållbara utvecklingen av vårt samhälle.

En ökning av mjuka värden, det som brukar kallas för kvinnliga värderingar, som omsorg, empati och ödmjukhet, är bra för vår planet.

Mindre fokus på makt, karriär och status som ofta benämns som manliga värderingar, är också väldigt bra för planeten.

Inom ekofeminismen betonas jämställdhets- och hållbarhetsfrågornas gemensamma grunder. Det uttrycks oftast som att det sker ett förtryck av naturen precis som av kvinnor och svaga, och att det är ett resultat av idén om att den ”vite mannen” står över alla andra livsformer.

Nu närmar sig den internationella kvinnodagen och vi vill fira den med ett jämställdhetsnummer. Ingemar Tigerberg har pratat med Män för jämställdhet om mansnormer och koldioxidavtryck, och Malin Aghed har intervjuat två starka kvinnor som gör skillnad på väldigt olika sätt: handbollsspelaren och nätaktivisten Linnéa Claesson och utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén. Maja Andersson lyfter fram några av Sveriges största kvinnliga miljöförebilder och jag har pratat med en familj om utmattning, jämställdhet och miljö och hur man rent praktiskt kan hantera dessa frågor i en familj.

Vi har aldrig fått så många kommentarer till Camino som i samband med förra numrets #draibromsen-kampanj. Vi sammanfattar en del av dem på redaktionssidorna längre fram. Det var en mycket intressant resa och vi är oerhört glada och överväldigade över all feedback vi fått. Vi fortsätter att vara mer än en tidning, vi vill vara en do-tank kring hållbarhetsfrågor och kommer aldrig sluta utforska vad som går att göras. Men navet i vår verksamhet förblir det fysiska magasinet du håller i din hand. Tack för att du är med på vår resa och tror på oss!