Linnéa Claeson: "Prata om allt med barnen!"

Handbollsproffs och socialt mediegeni säger många. Feministhora och manshatande djävul säger andra. Själv säger Linnéa Claeson att hon bara är en helt vanlig tjej från Norrköping.
Dela artikeln

Linnéa Claeson: Jag är ung och jag är idealist – ja, det är alltid bättre att säga det själv än att någon i publiken tweetar om saken som om jag inte visste det. Och om någon mejlar mig och säger att jag är porrfixerad säger jag bara att det mejlet har jag fått förut.

Hon förekommer och hon överraskar, och just vanlig är inte ett ord som brukar förknippas med Linnéa Claeson. Hon är handbollsproffs i Danmark och har ett Instagramkonto med 271 000 följare, där hon bemöter sexuella trakasserier och kränkningar med humor. Hon har mottagit FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, TCOs utnämning Framtidens mäktigaste inom samhälle, politik och näringsliv och förra året fick hon både sommarprata i P1 och tala i Europaparlamentet. Hon studerar juridik på Stockholms universitet, är ambassadör för Kvinna till Kvinna och medgrundare till Refugees Welcome. Håret skiftar färg när hon känner för det, hon har nära till skratt och ingenting verkar omöjligt.

– Jag började tjafsa mot killarna i skolan och sedan började jag tjafsa mot männen på internet. Jag startade Instagramkontot assholesonline för att det får vara nog nu.

Linnéa är flitigt anlitad som föreläsare och inspiratör. Civilkurage är en hjärtefråga, men ingen måste vara hjälte för att säga ifrån. Vässad humor och ironi har en framträdande plats i Linnéas verbala verktygslåda, liksom välgrundad fakta.

– Man kanske inte vågar be sin sexistiska roliga chef att dra åt helvete, men det finns olika sätt att göra det på. Det är inte alltid jag prioriterar att övertala skitstövlar, det viktiga är att få den stora massan att aldrig acceptera ett övergrepp.

- Tyvärr målar vi ofta upp en förövare som ett monster, fast livet är komplext. Det finns våldtäktsmän som är superbra pappor, underbara bästisar och fantastiska småbröder.

- Grunden till att det sociala straffet hamnar på tjejen är att vi vägrar se att monsterbilden är undantaget.

I år är det valår, och Linnéa brinner för jämställdhetsfrågorna. Hon tycker att vår självbild är skev och kämpar för att uppnå förändring.

– Regeringen har satt upp sex jämställdhetsmål. Vi slår oss för bröstet och talar om Sverige som världens mest jämställda land, men har inte nått upp till ett enda av målen.

Linnéa beskriver sig själv som otålig av naturen, och att vi som samhälle har gått på myten om att förändring tar tid. Hon tar samtyckeslagen och porrdebatten som exempel och säger att vi kan ändra normer i samhället snabbare än vi tror.

– 97 procent av alla sextonåriga killar tittar på porr, och femtio procent av tjejerna. Våldsinslag är vanligt i dag och samtycke är ingen grej inom porrindustrin. Han är stor och förnedrar, hon är liten och förnedras. Detta ger oss nya tändningsmönster. Vi debatterar lika lön, men glömmer att vi samtidigt lär oss tända på våld. Porren blir elefanten i rummet, som vi måste prata om i jämställdhetsdebatten. Vågar vi inte det kommer det att få riktiga konsekvenser för riktiga människor, och det är på liv och död.

Rådet till dem som ber om hjälp är att rusta barn genom ärlighet och tillit, och att hjälpa utsatta barn att förstå att det inte är deras fel. Linnéas egna föräldrar förklarade att det finns äckliga vuxna på internet.

– Träffar du på dem kommer du till oss, sa de. Så det gjorde jag. Barn kommer inte till vuxna och berättar om övergrepp om inte vi berättar att de finns. Mina föräldrar pratade om knark och mobbing och allt möjligt. Och så trodde de på mig.

När Linnéa berättade att killarna kom in i omklädningsrummet efter gympan och tafsade svarade inte föräldrarna med ett äsch, det var väl inte så farligt, utan sa ifrån.

– Och när rektorn sa äsch så gjorde de hus i helvete. Jag fick lära mig att mina upplevelser inte var för små för att tas på allvar.

Hon jämför med att barn redan vid tre års ålder vet att det är fel att stjäla eller slåss, och ifrågasätter att ingen säger att det är fel att tafsa. Det är heller inte okej att bli tafsad på.

– Till er föräldrar som inte vill tränga er på: Ni är föräldrar. Ni får vara hur jobbiga ni vill. Använd mig som förevändning för att prata med era barn, gå hem och säg: Jag lyssnade på en tjej med roligt hår i dag, och hon sa …

Linnéa blir ofta ombedd att ge tips till tjejer som blir utsatta, både om hur de kan vara i vardagen och hur de kan hantera hat och kränkningar på nätet.

– Jag har bara ett tips: Gör vad fan du vill. Skriv en tipslista till killarna istället.