20 kvinnor som gör världen lite bättre

Att kämpa för en hållbar värld är ett arbete som kräver sina ­föregångare. Camino listar tjugo drivna svenska kvinnor att inspireras av.
Dela artikeln

Frida Berry Eklund

PR-konsult och expert på klimatkommunikation som är projektledare för Föräldravrålet, ett nätverk av föräldrar som ville ge röst i klimatfrågan åt kommande generationer genom att bilda opinion och påverka politiker. De har även tagit initiativ till Our Kids' Climate, en internationell sammanslutning av föräldra- och klimatgrupper. Frida Berry Eklund har tidigare bland annat arbetat som kampanjledare på Oxfam och Global Call for Climate Action.

Rowan Drury

Hösten 2016 öppnade Rowan Drury Sveriges första förpackningsfria butik, Gram, i Malmö. Genom att erbjuda över 200 ekologiska varor i lösvikt – allt från bönor och kryddor till städprodukter – vill hon inspirera fler att handla medvetet och anamma en ”skräpfri” livsstil. Hösten 2017 tilldelades Gram Region Skånes miljöpris.

Heidi Andersson

Elvafaldig världsmästarinna i armbrytning som sedan karriären avslutades bland annat driver projektet #fossilfri2025 tillsammans med maken Björn Ferry, med målet att familjen ska bli fossilfri till år 2025. Paret har också startat ”miljönärsfonden” Walter, för att hjälpa fler att spara hållbart. Hon syns även i en rad andra hållbarhetssammanhang, bland annat som programledare för Miljöhjältarna i SVT, ett program om miljö riktat till barn samt Storuman Forever.

Pella Thiel

En riktig mångsysslare i hållbarhetsvärlden och frontfigur för den svenska omställningsrörelsen. Utöver detta är hon bland annat engagerad i föreningen Lodyn, där hon arbetar med ekopsykologi och naturens rättigheter, och End Ecocide Sverige som verkar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring.

Marie-Louise Kristola

Programledare för Vetenskapsradion Klotet i P1, som varje vecka förser 200 000 radiolyssnare med miljönyheter från hela världen och ur olika vinklar. Marie-Louise Kristola var också med och grundade programmet 2009. I en tid där många medieredaktioner tvingas skära ner fick Klotet tvärtom fördubblad sändningstid 2017, efter att lyssnarna efterfrågat mer miljörapportering i radion.

Malena Ernman

Världskänd operasångerska som de senaste åren profilerat sig starkt i miljödebatten. Sommaren 2017 gjorde hon valet att, trots sin internationella karriär, helt sluta flyga. År 2017 utsågs hon även till Årets miljöhjälte av Världs­naturfonden WWF. 2018 utkom familjen Ernman med boken Sånger från hjärtat och i samband med det påbörjade hennes dotter Greta Thunberg en världsomspännande klimatrörelse.

Åsa Domeij

Före detta miljöpartistisk riksdagspolitiker som sedan tio år tillbaka är hållbarhetschef för det stora livsmedels­företaget Axfood. Under sin tid där har hon fört in miljöperspektivet i hela koncernen, vilket för konsumenten kanske syns allra tydligast i lågpriskedjan Willys butiker, som alla numera är märkta med Bra miljöval.

Camilla Björkbom

Har varit förbundsordförande i Djurens rätt, Sveriges största organisation för djurrätt och djurskydd, tills nyligen. Under hennes tid på posten har Djurens rätt vuxit rejält – bland annat ökade de sitt medlemsantal med 25 procent under åren 2012–2015.

Rebecka Le Moine

Naturvårdsbiolog som tog initiativet till att FNs internationella dag för biologisk mångfald (22 maj) uppmärksammades ordentligt i Sverige 2017. För detta utsågs hon samma år till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF tillsammans med Malena Ernman. Nu arbetar hon vidare för att Biologiska mångfaldens dag ska få ännu större genomslag.

Maxida Märak

Uppmärksammad hiphop­artist, skådespelare och aktivist med rötter i Sápmi, som genom musiken vill öka förståelsen för det samiska folket och kulturen. Hennes texter är ofta politiska och hon har bland annat engagerat sig mot gruvindustrin. I slutet av 2017 medverkade hon i tv-programmet Jills veranda, där hon fick möta Nashvilles ursprungsbefolkning i ett program som av många beskrivits som starkt.

Annika Elmqvist

Barnboksförfattare och serieskapare som tog initiativ till Sveriges första klimatriksdag 2014, ett arrangemang som skulle lyfta upp miljö- och klimatfrågorna på agendan inför riksdagsvalet. Den 4–6 maj i år samlas miljö­rörelsen återigen för att samtala, demonstrera, arbeta fram motioner och rikta strålkastarna mot klimatet inför årets val.

Louise König

Tidigare hållbarhetschef på matvarukedjan Coop, som stärkt företagets miljöarbete och förankrat det hos ledningen. Ett strategiskt kommunikationsarbete har också gjort att Coop de senaste åren hamnat i toppskiktet när svenska konsumenter får utse landets grönaste varumärken. År 2017 utsågs Louise König till Årets hållbarhetschef av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Annika Axelsson

Grundade tillsammans med Karin Stenmar klädföretaget Dem Collective (senare by Dem) i början av tvåtusentalet. De blev pionjärer i ­Sverige inom ekologisk och etisk klädproduktion, och startade bland annat en egen textilfabrik på Sri Lanka där medarbetarna fick levnadslön istället för minimilön. Företaget har insyn i alla produktionsled och Annika Axelsson deltar själv när bomullen skördas på plantagerna i Indien varje år. I dag håller by Dem på att starta upp produktion i Sverige, tillsammans med andra mindre klädföretag.

Nina Gualinga

Aktivist och ekofeminist som föddes och växte upp i Kichwastammen i Amazonas och i dag bor både i Ecuador och i Sverige. Hon har blivit en förgrundsgestalt i urfolkens kamp för sina rättigheter och för miljön och har särskilt tagit strid mot oljeexploatering i regnskogen. Hon är också medgrundare till The Hakhu Project, en organisation som i samarbete med kvinnor i Amazonas urfolkssamhällen arbetar för hållbar utveckling och för att stärka urfolkens ställning.

Malva Myrehed

Leder Earth Guardians Sweden, som är en del av den internationella ungdomsorganisationen Earth Guardians. Här samlas unga aktivister som tillsammans kämpar för en hållbar värld och för att lyfta de ungas röster och perspektiv i både lokala och globala miljöfrågor.

Isabella Lövin

Den 1 januari fick Sverige ett nytt klimatpolitiskt ramverk, genomröstat av en bred majoritet i riksdagen. Processen har pågått under lång tid, men roddes i hamn av Isabella Lövin som är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister​. Det nya ramverket innebär att varje ny regering måste redovisa hur man jobbar för att nå Sveriges klimatmål, ett arbete som ska utvärderas av det nyinstiftade klimatpolitiska rådet. Innan hon blev minister var Lövin journalist med starkt engagemang i fiskefrågor, Europaparlamentariker och 2009 utsågs hon av Caminos läsare till Sveriges främsta inspiratör för hållbar livsstil.

Emma Öhrwall

Expert på kollaborativ ekonomi och medgrundare till föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, som verkar för att göra det enklare att låna, hyra, byta och ge. Tillsammans med Göteborgs stad har föreningen tagit fram delningstjänsten Smarta kartan, som i slutet av 2017 vann Eurocities award i kategorin delaktighet.

Louise Lindén

Generalsekreterare för organisationen Artister för miljön, som samlar, utbildar och förmedlar kulturarbetare som vill bidra till en hållbar värld. Som artonåring startade Louise den hållbara musikfestivalen Live Green, som i dag har vuxit till en mötesplats och arena för hållbart arrangörskap. Bland annat lanserade man i fjol en webbaserad plattform för hållbara evenemang.

Zeenath Hasan

Matmissionär och grundare av Rude Food, Sveriges första cateringfirma som arbetar med räddad mat. Verksamheten identifierar var svinn uppstår och arbetar sedan tillsammans med olika partners för att den överblivna maten ska hamna på tallriken där den hör hemma. Allt överskott doneras till välgörenhet och Rude Foods mål är att till slut kunna avveckla sig själva.

Gunilla Högberg Björck

Miljöjurist med lång erfarenhet som bland annat var ombud i det uppmärksammade målet om Ojnareskogen. Hon har tidigare varit jurist för Naturskyddsföreningen, på vars uppdrag hon granskade hur miljöbalken successivt försvagats i Sverige. Bland hennes andra uppdragsgivare finns bland annat Greenpeace, Svenska rovdjursföreningen och Aktion rädda Vättern.