Sex sköna svenska hemestertips

Borta bra men hemma bäst! Tänk tanken att komma tillbaka till jobbet efter sommaren med både en lugn puls och upplevelser att lägga i novemberasken. Camino listar sex enkla och ursköna platser att hemestra på.
Dela artikeln

Storforsen

Fallhöjd: 82 meter. Fallsträcka: 5 kilometer. I tusentals år har Storforsen trollbundit människor med sin skönhet och kraft och så lär det förbli i många år till. Här rasar och porlar det, här befinner du dig mitt i både styrka och stillhet och här möts historia och framtid. Hit kan du åka om du vill vandra, gå på konsert, bada, fiska eller bara sitta på en klippa mitt i ett oregerligt och mäktigt naturfenomen.

Storforsen är Europas största obundna fors och ligger väster om Älvsbyn där tåget stannar. Forsen är en del av Pite älv, och i området finns jättegrytor, raviner med sällsynta växter, det så kallade Döda fallet och skogsbruks- och flottningsmuseum. På naturscenen uppförs varje sommar magiska skådespel i midnattssolens sken. Kom i god tid, ta med dig en skön filt och en kaffetermos och hitta din egen klippskreva att uppleva föreställningen ifrån. Glöm bara inte myggmedel.

Capellagården

”En skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan” – det var vad möbelformgivaren Carl Malmsten såg framför sig när han år 1960 grundade skolan Capellagården i byn Vickleby på södra Öland. Sedan dess många hundra elever kommit hit för att utbilda sig inte bara i möbelhantverk, utan även i keramik, textil och trädgård.

Skolans atmosfär, med gamla bondgårdsbyggnader och stora odlingar, har gjort Capellagården till ett populärt besöksmål, särskilt för den trädgårdsintresserade. Här finns en fruktträdgård med kulturhistoriskt värdefulla sorter, en örtagård, doftande rosor och en grönsaksodling som sköts av eleverna.

Fram till mitten av augusti pågår skolans sommarutställning, där eleverna visar upp sina verk. För den som känner för att utveckla sina egna konstnärliga färdigheter finns också eftertraktade sommarkurser i allt från byggnadsvård och färgsättning till möbeltapetsering och broderi.

Islanna trädhushotell

Vill du vidga dina vyer, vara helt ifred med dig själv eller iscensätta en romantisk överraskning? Då kan Islanna trädhushotell, alldeles bredvid fågelparadiset Hornborgasjön utanför Falköping, vara något för dig. Här bor du bekvämt, vaknar i en trädkrona och får frukosten upphissad i en korg.

Du kan också förbeställa en helt ekologisk supé i den mysiga ladugårdsrestaurangen som tillhör anläggningen. Här bakas brödet i vedeldad stenugn och här råder lugn och ro. Dessutom finns det bara två trädhus, högt uppe i var sin ek, så några folkmassor är det inte tal om. Ta med böckerna du inte hunnit läsa under året, gitarren du längtat efter att vara ensam med eller en person du vill skämma bort lite extra. Vaggsången av vind och lövverk ger förutsättningar för en riktigt god nattsömn.

Vålådalen

Är du typen som blir stressad av att sitta i solstolen för länge? Då kan Vålådalen vara rätt plats för dig. Hit, till Ottfjällets fot i Åre kommun, har friskusar sökt sig i nästan ett sekel för att höja sin puls mitt i naturen. Här finns alla möjligheter: ensamvandring i Årefjällen för att samla tankarna, adrenalinstinn forsränning i Vålåns skummande vatten eller tränings­läger där du upptäcker fjällstigarna tillsammans med andra.

Utgångspunkten för aktiviteterna är Vålådalens fjällstation. Även här kan du anpassa upplevelsen efter dina behov: du kan bo i timmerstuga och laga din mat själv eller checka in på ett hotellrum och äta din middag i restaurangen. Självklart finns tillgång till bastu, badtunnor och sällskapsrum där trötta kroppar kan återhämta sig.

Not Quite

Efter nästan 200 år av industriverksamhet, först som järnbruk och sedan pappersbruk, tystnade maskinerna i Fengersfors i Dalsland i slutet av 1970-talet. I två decennier låg det gamla fabriksområdet i träda innan det på nytt väcktes upp till ett helt nytt liv. I dag befolkas de stora tegel­byggnaderna av konstnärskooperativet Not Quite, som tillsammans skapar en kulturkärna mitt i skogen.

Här finns konsthallar och galleri med både permanenta och tillfälliga utställningar, en butik och en bistro som är inhyst i den gamla smedjan. Under året arrangeras också konserter, festivaler, kurser och performances av olika slag, bland annat den populära mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland, som lyfter fram den lokala maten och konsten.

Not Quite är en kontrasternas plats – eller som de själva uttrycker det: ”en papegoja i granskogen, en silvertråd i kraftpappret, a little bit of New York mitt i periferin”.

Mundekulla

Är du inte riktigt klar med att dra i bromsen? Eller vill du fylla på dina kunskapsdepåer och lära dig något nytt under semestern? I båda fallen kan Mundekulla retreatcenter utanför Långasjö i Smålands glasrike vara något för dig. I år firar gården tjugo år som ekologiskt center under rubriken Eco living – 20 years of sustainability. Ända sedan år 1998 har Mundekulla bedrivit verksamhet med människa, djur och natur i fokus.

Förutom den närproducerade maten, de historiska omgivningarna och den sköna lövskogen som omsluter platsen kan du förkovra dig i allt från körsång till yoga via skrivarkurser och jazz. Nytt för i år är den nyskrivna musikalen Hemkommarna, en hoppfull berättelse där nysvenskar gestaltar sin historia med sång, musik och dans till tonerna av världsmusik.

Är du i Mundekulla rekommenderas även en utflykt till Drömhotellet i Mörbylånga, där det i sommar bjuds på hållbar konst, musik, naturupplevelser vid lägerelden och fairtradeförsäljning från olika delar av världen.