Destination Lofoten

Den norska staden Narvik ligger precis där den jättelika sammanhängande ögrupp som är Lofoten börjar sträcka sig ut i Atlanten. Dit når du med nattåg hela vägen från Stockholm. Sedan har du en natur­upplevelse utöver det vanliga att utforska.
Dela artikeln

SOVA
Campa i folkabussen

Lofoten är optimalt för camping och då allra helst med en campervan. På Airbnb finns allt från enklare folka­bussar till bekväma husbilar att hyra. Men var ute i god tid, godbitarna försvinner fort under högsäsong. Längs de ringlande vägarna är utsikten ­magnifik, så glöm inte bort att ha ögonen på vägen. Hav möter klippor som sträcker sig flera hundra meter rakt upp i luften. Vattnet är ständigt närvarande. Utmed vägarna finns massvis med parkerings­fickor där man kan ställa sig över natten. Självklart finns även många fasta boenden längs med Lofoten, men det kan vara skönt att inte behöva planera sin resväg så noggrant i förväg.
airbnb.com

Mer inspiration till din inbox med Caminos nyhetsbrev (max 1/månad)

GÖRA
Surfparadis

Paddla kajak, surfa eller vandra. Lofoten är outdoorparadiset nummer ett. Men var försiktig. På grund av sitt läge är vädret extremt lurigt och förändras supersnabbt. Håll därför alltid koll på väderprognoser när ni ger er ut på längre turer. Ungefär mitt på Lofoten ligger stranden Unstad där bland andra Unstad Arctic Surf arrangerar surfläger med boende, mat och andra aktiviteter runt den sevärda viken. Lapoint är en annan aktör som arrangerar surfresor till Lofoten. Se filmen North of the Sun för inspiration. Den utspelar sig på den ännu mer spektakulära stranden Kvalvika, men för att komma dit behöver man först tillryggalägga en rejäl vandring.
unstadarcticsurf.com
lapoint.se

ÄTA
Svårt för vegetarianer

Dessvärre konstaterar vi att vegotrenden inte har nått Nordnorge ännu. Till och med den ”grekiska salladen” har de kryddat med skinka(!) Men här finns en levande landsbygd med småbönder att inspireras av. Håll utkik efter gårds­butiker med egenproducerad ost och andra mejerivaror. En sådan är Lofoten Gårdsysteri som ligger på vägen precis innan Unstad. I det nyrenoverade kaféet som har öppet fredagar och lördagar 11–17 är det mesta ekologiskt och producerat på plats. Utanför står getterna och bräker i de branta backarna.
lofoten-gardsysteri.no
Unstadveien 235 8360 Bøstad

Ta dig hit: Ta SJ:s nattåg från Stockholm hela vägen till Narvik där färden går vidare med buss eller hyrbil. Det kan även vara ett alternativ att stiga av i Kiruna och hyra bil, för att därefter ta sig genom vackra Abisko nationalpark, förbi Torneträsk och Riksgränsen (där även tåget går). Bussarna längs Lofoten hittas på 177nordland.no. SJ.se

Camino Magasin 51 hade resande som tema. Få det hem i brevlådan nu