"Bort med de glättiga och in med sådana som breddar mitt synsätt"

"Vissa får vi följa med in i förlossningsrummet, andra in i garderoben och en del följer vi med i deras säng. Det är klart att de påverkar oss!"
Dela artikeln

LEDARKRÖNIKA. Vi träffar dem varje dag. Ibland till frukosten eller redan i sängen, när vi yrvaket drar till oss telefonen för att kolla klockan, stänga av larmet eller för att ta med oss vår lilla snuttenalle ut i dagen. Då kan vi inte hålla oss, vi klickar snabbt in på sociala medier för att kolla vad som hänt under natten. En del av oss är ståndaktiga, stänger av telefonen under natten, har tagit bort sociala medier-appar eller aldrig ens skaffat dem. Men för många av oss är de människor vi ser allra mest av, utöver närmaste familjen, de som uppdaterar flitigt på sociala medier.

Det kan vara vänner, men också influencers, som jobbar med att synas och höras på sociala media. Vissa får vi följa med in i förlossningsrummet, andra in i garderoben och en del följer vi med i deras säng. Det är klart att de påverkar oss!

För ett år sedan gjorde jag ett aktivt val, där jag började följa lite andra personer än tidigare. Jag klickade ”följ” på kroppspositivister, olika människor som är engagerade, fast kanske inte i mina hjärtefrågor, människor med bakgrunder annorlunda än min, med annan sexuell läggning än min, och jag tog samtidigt bort de som är alltför glättiga och de som ger mig dåligt samvete. Istället försökte jag följa sådana som breddar mitt synsätt. Och det har påverkat mig. Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker mig ha blivit lite mer förstående och ödmjuk. Vissa av mina fördomar har krossats och jag har blivit ännu mer försiktig i hur jag uttrycker mig.

När mina barn börjar använda sociala medier (vilket jag hoppas dröjer) så ska jag försöka hjälpa dem att hitta bra förebilder. Jag vet att de kommer gå sin egen väg såklart, men kanske kan jag plantera lite frön, visa dem lite alternativa vägar. Inför detta numret sökte jag efter bra influencers för yngre åldrar men fick få bra tips. Sitter du med några sådana, eller är du själv en, hör gärna av dig till oss! Kanske kan det bli ett reportage framöver.

I detta nummer försöker vi lyfta fram de som vi tycker är inspirerande influencers eller påverkare, som vi kallar dem. Dessutom tittar vi på hur Sverige som land kan bli en bra klimatinfluencer, hur en by kan påverka andra att utvecklas och besöker en av Sveriges största matinfluencer.

Vi hoppas givetvis att vi på Camino är med och inspirerar era liv till det bättre, men att ni också breddar era cirklar för att få flera perspektiv. Så länge vi har demokrati och yttrandefrihet så har vi möjlighet att skaffa oss olika perspektiv. Utnyttja det.