Destination Siljan

Området runt Siljan i Dalarna bjuder på en mångfald av natur, aktiviteter och trevliga orter att besöka, sommar såväl som vintertid. Runt sjön som har bildats av ett meteoritnedslag finns flera mindre skid­anläggningar med oväntat bra åkning, framför allt för barnfamiljer.
Dela artikeln

Göra: Åka skidor

Området runt Siljan är ett av de mest tillgängliga för alpin skidåkning. Störst är Orsa Grönklitt i norr och Romme Alpin som ligger strax söder om Borlänge. De kan båda räknas som fullfjädrade skidorter med nedfarter i alla färger, boenden och restauranger. I Orsa finns även den åretruntöppna Rovdjursparken, så när man tar sitt-liften upp kan man vinka till vargarna. Näst störst är Bjursås och Gesunda, och mindre anläggningar finns i Leksand (Granberget) och Rättvik (Rättviksbacken). Alla har egen skiduthyrning och är barnvänliga, möjligen med undantag för Gesundaberget där de flesta nedfarterna är röda eller svarta. Men de har å andra sidan Tomteland.

Äta: Lokala råvaror

Masarna och kullorna är mycket lokalpatriotiska i sin mathållning. Dalarnas godaste lunch hittas på Leksands folkhögskola, där man med utsikt över Siljan får njuta av färska, ofta lokala, råvaror. De har ingen fast meny utan arbetar efter ”råvarutillgång, inspiration och säsong” vilket märks i vad som landar på tallriken. De arbetar med att minska matsvinnet tillsammans med Coop i Leksand, en butik som vunnit priser för just detta arbete. Stiftsgården i Rättvik är ett snarlikt exempel på andra sidan sjön som även erbjuder vegetarisk buffé på fredagskvällar. Rättviksbacken har bästa vegetariska mat ”i backen”.

Leksands folkhögskola, Siljegårdsvägen
Stiftsgården Rättvik, Kyrkvägen

Mer inspiration till din inbox i nyhetsbrevet - kommer en gång i månaden

Bo: Enkelt och lyxigt

Både Leksands folkhögskola och Stiftsgården i Rättvik erbjuder prisvärda boenden. Den som vill ha mer exklusiv standard hamnar troligen i Tällberg. Där finns flera spahotell med magnifik utsikt över Siljan. För den campingintresserade kan nämnas att runt Siljan finns några av Sveriges vackrast belägna och mest familjevänliga campingplatser, såsom Sollerö camping, Rättviks camping och Leksand Resort, men de gör sig bäst sommartid. I Orsa Grönklitt finns vintercamping, stugor och något så ovanligt som ett vandrarhem mitt i backen.

visitdalarna.se/sv/siljan

Ta dig hit: Tåg till Siljanområdet (Exempelvis Leksand, Rättvik eller Mora) tar cirka tre timmar från Stockholm, sex timmar från Göteborg, eller åtta från Malmö. Från Göteborg kör Tågab direkttåg.