10 saker som ger mig hopp om framtiden

NYÅRSKRÖNIKA: På många sätt har 2018 varit ett dystert år för klimatet, miljön i stort och den sociala hållbarheten i samhället. En budget med låga klimatambitioner röstades igenom i december, en klimatförnekande och högernationalistisk president röstades fram i Brasilien.
Dela artikeln

Dessutom: IPCC rapporten som visar allvaret och brådskan i situationen och Donald Trump som fortsätter att sätta käppar i hjulet för klimatarbetet. Till det massutrotningen av arter som fortgår, ökande klassklyftor och en växande högernationalism världen över. Ja, ni vet vad jag menar.

Men det finns saker under 2018 som ger hopp framåt och här nedan listar jag dem:

  1. Greta Thunberg. Tjejen som startade en världsomspännande rörelse genom sin skolstrejk för klimatet. Ni kan inte ha missat henne. Hon har fått en del kritik för att vara ”bara ett barn” eller för att vara ett "kändisbarn som bara marknadsför sin mammas bok". Om så är fallet så är det nog den smartaste marknadsföringskampanj jag någonsin sett. Oavsett så är den rörelse hon skapat fantastiskt hoppingivande.
  2. Medborgaraktivism. Allt fler rörelser har startats under hösten kring klimatfrågan. Allt ifrån sociala medier-grupper som Klimatklubben, som på kort tid fått cirka 14000 medlemmar, till mera radikala rörelser som Extinction Rebellion som utför direktaktioner i miljöns namn. Tillsammans med den av Thunberg startade #fridaysforfuture ser vi en enorm ökning av medborgaraktivism i klimatfrågan.
  3. Upplysning. Vi är mer upplysta än någonsin, och det råder stor konsensus om att klimatförändringarna beror på mänsklig aktivitet hos forskare, politiker, företag och allmänheten. Detta ger ett enormt momentum att kunna skapa stora förändringar, bara vi vågar satsa mer.
  4. Företagsaktivism. Efter många års snack börjar det bli verkstad. Jag gjorde ett reportage om byggbranschen som skrivit på Färdplan för fossilfri byggbranch under 2018 och där olika personer vittnar om att 2019 kommer bli året då de slutar snacka och börjar agera. Flera andra branscher är inne på samma spår – möbel-, bil-, mat- och modebranschen exempelvis.
  5. Jämställdhetsrevolution. På det sociala området hände en hel del positivt 2018, mycket tack vara #metoo. Att Samtyckeslagstiftningen röstades igenom i Sverige är ett exempel.
  6. Internationella framgångar. På det internationella planet skedde några bra saker: kvinnor fick börja köra bil i Saudi Arabien, abortförbudet på Irland röstades bort, EU tog tuffare tag mot engångsplast, den extrema fattigdomen i världen minskde, samkönat sex blev lagligt i Indien m.m.
  7. Kulturellt engagemang. Kulturen har tagit grepp om miljöfrågorna. I januari kommer Göteborgs Filmfestival ha temat Apokalyps, massor av nya böcker på temat gavs ut hösten 2018, jag gjorde ett reportage om Göteborgs Operans omställningsprocess och Film i väst arrangerade utbildningar för filmfolk i hållbarhetsfrågor. För att nämna några exempel.
  8. Tekniken som hjälp. Solpaneler ploppade upp på hustak i hela landet, människor bytte ut bilar mot elcyklar och food tech-branschen skapade fler smarta odlings- och matsvinnslösningar. Med hjälp av smart teknik och naturens finurlighet kan vi effektivsera solpaneler med hjälp av alger, odla hydroponiskt eller arbeta i symbios mellan olika företag för att nyttja varandras överflöd. Industriell symbios fick uppsving under året, bland annat genom att Kalundborg Symbiosis vann Win Win Gothenburg Sustainability Award (där jag sitter med i juryn).
  9. Politiska framgångar. Vi fick igenom ett dokument under klimattoppmötet i Katowice, Polen, även om det blev vaga skrivelser. Men nu har den internationella politiken lyckats enas två gånger, så nu hoppas vi att ambitionerna kan skrivas upp framöver.
  10. Flygskam. Flygandet ifrågasätts allt mer. På ett år har flygande gått från coolt till skämmigt. En enormt stor förändring i många kretsar. Än är flygfritt långtifrån mainstream i den priviligierade grupp som har råd att flyga, men såväl influencers som politiker och företagare börjar få dras med skam för sina resor. Detta kan komma att innebära en attitydförändring som öppnar för starkare regleringar framöver.