Var klädsmart i vinter

Kläder är en av de produktkategorier som vi överkonsumerar mest. Den här klädhysterin gäller ofta kläder i sämre kvalitet till lägre priser, vilket i sin tur leder till att vi konsumerar ännu mer.

SPONSRAD ARTIKEL. Istället för att ta hand om kläderna och tänka igenom inköpen låter många det här kretsloppet fortsätta – vilket både är ekonomiskt ohållbart men också kostsamt för vår planet.

Givetvis måste vi köpa kläder och framför allt måste vi se till att ha bra och varma kläder för vintern. Men man kan planera sina inköp på ett smartare sätt och man kan faktiskt se till att ge sina gamla kläder nytt liv igen.

Allt fler klädföretag har börjat att använda sig av återvunnet material för att skapa nya kläder och de arbetar hårt för att skapa bättre arbetsförhållanden för både arbetarna och för att spara på miljön. Ett av dessa företag är engelbert strauss.

Hållbarhet på fritiden och i arbetet

När man planerar sina inköp av kläder är det många som glömmer bort att tänka på vad alla produkter ska vara till för. Är de för fritidsaktiviteter eller ska du kunna arbeta i dem? I sitt utbud med arbetskläder och yrkeskläder för män och kvinnor har familjeföretaget engelbert strauss tagit fram allt ifrån jackor och overaller till byxor och handskar som passar i olika väder och arbetsförhållanden. Det finns kläder för stillastående arbeten och det finns kläder för aktiva arbeten i extrema förhållanden. Stort fokus ligger på funktion och man har tagit fram olika isoleringstekniker som både håller värmen och släpper ut den, samt material som tål vind och väta.

För djuren, miljön och människorna

Förutom att lägga stort vikt på tillverkningen av hållbara och funktionella arbetskläder har engelbert strauss i sin roll som ett av Europas ledande klädföretag vidtagit åtgärder för att stödja flera organisationer och syften. Genom hela sin produktion har de både klimatskydd, resursskydd och djurskydd i åtanke: hela vägen från idé till att produkten levereras till kunden. För att främja en hållbar textilindustrin med bra arbetsvillkor är de sedan ett par år tillbaka med i Fair Wear Foundation. De stödjer även initiativet Cotton made in Africa samt flera hjälporganisationer som bygger skolor i bland annat Laos, Vietnam och Uganda. Hållbarhetsarbetet inom klädindustrin gäller nämligen inte bara tillverkningen, utan också i hur man kan vara med och göra världen bättre.

Tips att tänka på

Förutom att tänka igenom konsumtionen och välja kläder som både är tillverkade på ett bra sätt och som faktiskt fyller ett syfte kan du även tänka på att:

• Ge gamla kläder nytt liv genom att lämna in dem till second hand.

• Gamla textiler kan fortfarande användas och göras om till filtar, tält och andra textiler som används av hjälporganisationer.

• Alltid källsortera alla produkter.

• Lära dig förvara dina kläder och skor rätt. Ju bättre de förvaras desto längre håller de.

• Ta egna initiativ och vara kreativ. Klädbytardagar är ett bra sätt att förnya garderoben utan att påfresta planeten.