4 lösningar för ett cirkulärt hem

Med några ganska enkla knep kan du göra ditt hem mer cirkulärt.
Dela artikeln

1. Ge saker nya liv

Malin och Daniel Johansson är kreativa och uppfinningsrika. De är intresserade av odling och har hela sin trädgård fylld av grönska tillsammans med en skateboardramp. Familjen lever en aktiv livsstil. När de såg hur många skateboards de slet ut och inte kunde göra något med, byggde de en skateboardramp delvis av använda brädor.

Det kan krävas lite röriga platser i huset för att ha pågående projekt, men de ser dem inte som ett problem så länge det inte stannar av.

– Ett hem rör sig hela tiden. Problemet är sånt som inte är ett minne längre, men som ändå bara ligger kvar och skräpar, säger Malin.

2. Flödesgarderoben

Emma Öhrwall tycks ha sina flöden under total kontroll. Hemligheten? Bland annat en specialinredd ”flödesgarderob” där Emma har lådor för ett antal olika kategorier av saker som ska ut i flödet igen. En låda för saker som ska ges bort, en för sånt som hon har lånat och en för saker att byta vid exempelvis klädbytardagar. Hon har en låda med saker som ska återvinnas, en för kosmetika som ska lämnas till butik, och ytterligare en för saker som ska repareras eller justeras. Där finns också en symaskin och ett strykjärn som hon gärna lånar ut; på ytterdörren sitter klistermärken som visar att grannarna är välkomna att låna. Garderoben står i nära anslutning till ytterdörren så att hon enkelt kan ta med sig saker när hon går ut.

3. Skippa pappret

Ida Karltorp, som går under namnet Avfallsfri på sociala medier, försöker minska sin familjs avfall.

– När vi tittade på vad vi slänger såg vi att en väldigt stor del var hushållspapper, säger Ida och visar en burk på bordet som innehåller tygbitar som används istället för hushållspapper.

– Så fort en tygbit använts slängs den i tvättmaskinen och väntar på att maskinen fylls upp. Eftersom det bara är små slitna tygbitar kan de tvättas med andra färger i maskinen.

Familjen väger avfallet varje vecka och är nere på tre kilo brännbart per vecka nu. När de började låg de på 13 kilo (då hade de två barn, i dag tre).

– Det som gör skillnad är att vi återvinner mycket mer och försöker köpa förpackningsfritt. Vi har med oss påsar när vi handlar, även för frukt. Jag bakar allt bröd och vi gör eget smör och undviker halvfabrikat så mycket som möjligt. Jag förbereder mycket och lägger tid på det här ”projektet”, kanske en timme om dagen.

Få fler tips i din inbox med nyhetsbrevet - max 1 i månaden

4. Reparera mera

Att sy om kläder när man ändrar storlek eller att laga en gammal väska hör inte till vanligheterna, men det kan vara en lönsam affär. Särskilt om man har handlat kvalitet och verkligen gillar prylarna.

Hemma hos Emil är det ordning. Han har en duffelväska som hängt med sedan 1990-talet. När dragkedjan till ett stort fack hade gått sönder kom han på att han kunde flytta en dragkedja från en dold ficka på väskan, och nu lever den vidare som en favorit.

I Emils garderob hänger en diger samling skjortor, alla av samma bättre svenska märke, skjortor som kostar uppåt 1 600 kronor styck nya.

– För ett par år sedan gick jag ner ganska mycket i vikt. Jag kollade med en skräddare för att sy in dem. Han sa 300 kronor per skjorta, och då det var en order om 22 skjortor så blev det en rätt stor slant. Då frågade jag min mamma. Hon tog några i taget, men har nu sytt in alla skjortorna.