Destination: Umeå

En semestertripp till Umeå kan fyllas med såväl museibesök och fikastunder som vandring och norrskensspaning. Björkarnas stad erbjuder natur, kultur och miljöbra ätupplevelser.
Dela artikeln

GÖRA

Kulturko

Precis vid älven, omöjligt att missa, ligger kulturhuset Väven – i folkmun även kallad Finlandsfärjan. I denna vita jättebyggnad ligger bland annat bibliotek, Kvinnohistoriskt museum, konsthall och biograf. Mellan kulturupplevelserna kan du slå dig ner med en kopp kaffe och ett bakverk på ekologiska Kulturbageriet, som huserar på Vävens inomhustorg tillsammans med flera delikatessbutiker och en blomsterhandel. Här kan du med andra ord spendera hela dagen – och även kvällen och natten, eftersom byggnaden dessutom inhyser en krog och två hotell.

Storgatan 46A

BO

Mitt i naturen

En dryg timmes bussfärd från Umeå, i den lilla byn Granö, ligger Granö Beckasin precis vid Umeälven. Här kan du bo i hus uppe bland träden, i så kallade fågelnästen, eller mer marknära på hotell, i stugor eller på campingen. Verksamheten drivs av lokalbor vars mål är att skapa en ekologisk destination för naturturism som ska öppna besökarnas sinnen. Granö Beckasin är inte bara en plats att bo på, utan här finns också ett stort utbud av aktiviteter för den som vill utforska omgivningarna: flottfärd på älven, norrskensturer, snöskovandring och guidade turer i naturens eget apotek, bland annat. Här finns också en Krav-märkt restaurang som lagar mat på lokala råvaror.

Västanå 15, Granö

ÄTA

Litterär lunch

Ett stenkast från Umeås shoppinggator ligger kooperativet Bokcafé Pilgatan, som serverar vegetarisk och ekologisk sopplunch tisdag till fredag. När man ätit upp tomatsoppan och det hembakade brödet kan man gå vidare in bland bokhyllorna och botanisera bland både nya och begagnade böcker. Här anordnas också författarkvällar, utställningar, tisdagsjazz, barn- och familjesöndagar, skrivcafé och afternoon book tea. Rolig kuriosa är att caféet är möblerat med stolar som har köpts av författare som ett bidrag till verksamheten. Bland stolsägarna finns Per Olov Enquist, Märta Tikkanen, Lennart Hellsing och Kristina Sandberg.

Pilgatan 14