"Små lösningar kan ha effekt på de större systemen"

LEDARKRÖNIKA. Med anledning av det nya numret av Camino med tema hemmet, reflekterar chefredaktör Johanna Stål om hemmets roll i våra liv. Häng med på en resa bland rymdskepp, Tiny Houses och cirkulära flöden.
Dela artikeln

I filmens Aniara svävar ett gigantiskt rymdfartyg genom den oändliga rymden. Utan slut, utan stopp. För människorna ombord skulle det vara en resa på 23 dagar, från den förstörda jorden till månen, som förvandlades till en resa in i oändligheten. Farkosten Aniara blev deras nya hem. Och även om de aldrig vande sig vid att detta nu var deras hem, så fick de acceptera det.

Det är fantastiskt om vi är lyckligt lottade nog att ha ett hem som vi tycker om och trivs i, i det land vi ser som vårt hem och som vi delar med dem vi vill dela det med. Det är något som alla borde ha rätt till, men långt ifrån alla har.

Det kan i det större perspektivet tyckas pyttigt att prata om Tiny houses, återvinningsflöden och cirkulära hem, men faktum är att dessa lösningar också kan ha effekt på de större systemen. Tiny house-kulten kan inspirera byggande för fattiga eller i flyktingläger. Smarta återvinningslösningar kan lösa problem med nedskräpning och idéer om cirkulära hem kan göra att fler kan dela på de boenden som finns, och det kan bli billigare för fler att bo. Kreativiteten för oss framåt.

När jag var runt och tittade på flöden och flaskhalsar i människors hem, med projektet Circular Home som genomfördes under hösten (se längre fram i tidningen), slog det mig vad oerhört kreativa vi människor är i våra hem.

"Vi hittar lösningar på det som behöver lösas. Och lösningarna speglar vilka vi är."

Det tråkigaste jag vet är att komma hem till någon som härmat inredningsbloggarna för mycket, eller där allt är nyköpt och det gamla är utrensat. Mest av allt tycker jag om att sjunka ner i en nedsutten soffa, få en kopp te i en udda tekopp som har en liten flisa, dra över mig en filt som sett generationer av barn växa upp, och prata om litteratur, filosofi och livets stora frågor. För mig är det ett hem där jag slappnar av och det speglar såklart vem jag är.

I det här numret tittar vi på människors smarta lösningar i hemmen. Ingemar Tigerberg har träffat familjer som bor minimalt, i så kallade Tiny houses. Maja Andersson har pratat med Tove Gulliksson och Thomas Melin som under ett år testade att bo på tolv olika sätt. Vi har samlat ihop några av de bästa tipsen för ett mer cirkulärt hem, intervjuat Nina Fall på Ikea om framtidens bostäder, läst en jättebibel med vegorecept och fått det att klia i fingrarna när vi läst böcker om saker.

Fler lästips i Caminos nyhetsbrev - max 1 i månaden

Jag hoppas att ni får en fantastisk vår, med mycket ljus, natur och tid för glädje och reflektion. Själv älskar jag den kommande tiden på året när allt blir ljusare och varmare.

Trevlig läsning!