Caminoläsarnas 5 bästa lifehacks

Lifehacks är smarta tips för att få vardagen att flyta bättre och få mer gjort med mindre tid eller energi. Tipsen kan med fördel delas med andra – här är ­Caminoläsarnas favoriter.
Dela artikeln

Delat ansvar …

Diskussioner om vem som gick ut med återvinningen senast eller vems tur det är att hämta barnen på träningen kan tära även på de mest stabila relationer. Genom att dela upp sysslorna mellan sig på förhand, eller helt enkelt ha ansvar varannan vecka, kan man slippa mycket småtjafs i vardagen.

… och delad glädje

Dela din vardag med andra. Att ha en inneboende ger både gemenskap och förhoppningsvis hjälp med hyra och hushållssysslor.

Ett matlag kan göra matlagningen roligare och matkostnaderna lägre. Hör dig för i grannskapet, kanske är ni flera som går i samma tankar?

Växla ner

Att gå ner i arbetstid ger förstås mindre pengar in på kontot, men i gengäld får man mer tid. En extra ledig dag i veckan är kanske just vad som behövs för att man ska kunna få till den där lilla grönsaks­odlingen, göra storkok eller hinna laga kläderna som väntar längst in i garderoben. Det ger också mer tid och ork som istället kan läggas på vänner och familj.

Det finns massor av böcker att använda som inspiration. Ett exempel är Rik på riktigt av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson.

Ligg steget före

Tips för barnfamiljer som vill ha klädfrågan ur vägen så snabbt som möjligt: gå på barnloppis någon gång per år och köp allt som behövs på en gång. Köp med fördel också på dig större storlekar i förväg, så finns det kläder redo på vinden när barnen vuxit ur sina gamla. Att planera lite extra i dag kan ge dig tid och utrymme imorgon, om en vecka eller om ett halvår.

Bra ställen att köpa in stora lass barnkläder är barnprylsmarknader som ofta arrangeras någon gång per termin. Sök på Facebook efter nästa event.

Stanna hemma

Om ens arbetssituation tillåter kan det vara en god idé att arbeta hemifrån ibland. Plötsligt har du möjlighet att slänga in en tvätt mellan mailen eller ta en springtur innan lunchen. Det blir också naturliga pauser i arbetet som man kanske inte tar sig tid till på kontoret. Plus att det kan vara härligt att ta sig an arbetsdagen i myskläder någon gång ibland.

Ett bra argument till din arbetsgivare är att du slipper pendlingstid och därför får mer gjort.