Destination: Arvika

Landets äldsta konsthantverksbutik, en egen version av Skansen och ett linneväveri i Nobelklass – plus en rad kaféer att ta fikapauser på. Kanske ska nästa semestertripp bli en kulturell helg i Arvika?
Dela artikeln

SE: KONSTHISTORIA

Runt sekelskiftet 1900 frodades kreativiteten kring sjön Racken i Arvika. Konstnärer och konsthantverkare slog sig ned i området och bildade den omtalade grupp som idag går under namnet Rackstadkolonin. I början av 1990-talet öppnade Rackstadmuseet, vars verksamhet utgår från den gamla konstnärskolonin. Här kan man beskåda den nationalromantiska konst som var deras signum, men också konsthantverk och tillfälliga utställningar av både historiska och samtida verk.

Besöket kan kompletteras med en sopplunch eller en kopp kaffe med -hembakad kaka. På sommar-halvåret kan man köpa med sig en picknickkorg i kafét och slå sig ner bland fruktträden i museets trädgård.

Kyrkogatan 17B

GÖRA: OAS FÖR BARNFAMILJER

Längs med Kyrkvikens strand ligger Såguddens friluftsmuseum, också kallat ”Arvikas eget Skansen”. Här finns ett tjugotal byggnader från 1600–1800-talet, däribland storbondegården med tidsenliga rum fyllda av allmogeföremål och utställningar från forn- och medeltiden.

Sågudden är alltså väl värt ett besök för den historieintresserade, men allra mest populärt är det nog ändå bland barnfamiljer. Här finns lekplats och hagar där man kan hälsa på getter, får, grisar och kaniner. Under sommar-månaderna kan man även ta en tur genom centrum med det lilla musei-tåget Färdinand. På Sågudden ligger också Kafe Nystuga, som erbjuder ekologisk och närproducerad mat både dag- och kvällstid. Med miljöstation, komposter och odlingar kallar de sig Arvikas första kretsloppskafé.

HANDLA: HANTVERK MED ANOR

I centrum ligger Arvika konsthantverk, Sveriges äldsta konsthantverksbutik som öppnade 1922. Här hittar du alla sorters hantverk: textil, keramik, smide, trä, näver, allt av mycket hög kvalitet. Det är en perfekt butik om man är ute efter en gåva till en släkting som fyller jämnt.

För den som är särskilt intresserad av textil är det givet att också ta en tur till Klässbols linneväveri ett par mil utanför Arvika. Kvaliteten och hantverksskickligheten sitter i väggarna; här vävs bland annat dukar och servetter till Nobelfesten sedan många år tillbaka. Man kan boka en guidad visning av väveriet eller utforska lokalerna på egen hand. På vägen hem kan man äta en bit mat på restaurang Kaffekvarnen eller köpa karameller på Klässbols konfektyr.

Arvika konsthantverk, Kyrkogatan 11

Klässbols Linneväveri, Damastvägen 5, Klässbol