"Jag hackar ekorrhjulet"

LEDARKRÖNIKA Just nu är det mycket snack om att lämna ekorrhjulet. Flera böcker på området har getts ut, och i detta nummer intervjuar vi författarna till en av dem. Det ligger i tiden; vi jobbar ihjäl oss, shoppar oss galna och lider av klimatångest.
Dela artikeln

Många av oss vill bara lämna allt och gå någon annan väg. Jag inspireras av alla dessa livskvalitets-eldsjälar, men som vanligt är jag inte så mycket för att gå ”all in”. Jag kör istället ”lämna ekorrhjulet light”. Jag hackar ekorrhjulet.

Jag gillar lifehacks: knep för att förbättra och förenkla livet, arbetet, relationer och vardagen. Jag gillar idén om att hacka delar av livet som inte fungerar optimalt och göra det lite bättre. Skruva på några skruvar, försöka hitta den ultimata frekvensen – medveten om att störningar kommer att komma och att jag snart kan behöva skruva lite till.

"Ett intresse jag har är sovmorgnar"

Ett av mina bästa lifehacks är att försöka anpassa jobbet utefter intressen, så att man kan utöva dem på arbetstid. I alla fall delar av arbetet. Det är jäkligt tidsbesparande. Men om man som jag har väldigt många intressen är det svårt att få tiden att räcka. Ett intresse jag har är sovmorgnar. Då är ett lifehack att jobba hemifrån en dag i veckan och snooza en extra halvtimme istället för att transportera sig till jobbet. Att träna på lunchen är också en typ av lifehack för att slippa ta av sin ”egentid”, om det är ett begrepp man använder sig av.

För att kunna jobba med sitt intresse eller kanske jobba mindre kan man minska sina utgifter genom att hyra ut sitt boende när man är bortrest, eller ett rum löpande. Ett annat tips är att köpa större verktyg ihop med grannar och byta tjänster med vänner. Att nyttja lokala köp- och säljsidor till att efterlysa sådant man behöver – stövlar till barnen, en bokhylla eller tomatplantor – gör också att man får ner -utgiftskontot rejält. Dessutom sparar man drivmedel eller kollektivtrafikbiljetter genom att handla lokalt.

Innan jag fick barn fick jag tipset av (på den tiden) tidsforskaren Jörgen Larsson om begreppet ”skilda på låtsas”, som innebär att dela upp barnansvaret i ansvarsveckor eller dagar. Detta har jag och min sambo använt oss av och avnjuter varsin helt ledig vardagskväll i veckan att disponera fritt utan barnansvar – ett livsnödvändigt lifehack för oss.

Det finns tusen sätt att göra livet lite enklare på, lite mer anpassat efter dig och dina behov och förhoppningar på livet. I detta nummer ger vi några ingångar till olika lifehacks, men det är upp till dig att testa vad som fungerar för dig. Vi kollar på hur man kan hitta tysta oaser i vardagsbruset, hur man helt kan hoppa av ekorrhjulet och om minimalism kan vara det ultimata lifehacket. Vi intervjuar dessutom en tjej som ”hackar” hela sin kropp. Hoppas att du får med dig några nycklar in i framtiden och att det blir en fantastisk sommar.