Destination: Jotunheimen

Man behöver verkligen inte flyga till andra sidan jorden för att uppleva mäktig natur. Vårt grannland Norge erbjuder några av världens mest spektakulära naturupplevelser. I nationalparken Jotunheimen finns bland annat Nordens högsta berg, möjligheter att åka skidor på sommaren och mängder av hisnande toppturer.
Dela artikeln

Göra

Hisnande vandring
På vintern är det ofta så mycket snö här att väg 55 som går genom nationalparken stundtals är avstängd. På sommarhalvåret är Jotunheimens vandrarnas paradis, eller en plats dit skidåkare som inte kan vänta till vintern vänder sig. Det makalösa fjällandskapet är inget förr höjdrädda. Vägarna ringlar sig upp och ner för massiven och när fjällen möter Sognefjord reser sig klippväggarna hundratals meter rakt upp ur vattnet. Den norra fjordkustlinjen efter den lilla orten Skjølden är hisnande vackert. Använd ut.no för att hitta bra vandringsleder efter din förmåga och kondition.

Bo

Fricampa
Här finns flera platser för friluftsälskaren att fricampa på, men också ett antal bekväma högfjällshotell och andra roliga koncept. Det mest spännande hittade vi halvvägs upp på Galdhøppigen, Nordens högsta berg. Strax ovanför en klätterpark går det att övernatta i en dom med utsikt över hela dalen. Inuti finns inget som skymmer utsikten och man får känslan av att domen svävar i luften. Det finns en dubbelsäng och kylskåp men inget rinnande vatten, och toalett finns femtio meter bort. Priset är ganska saftigt: 3 000 NOK per natt. Ett klart billigare alternativ är miljöcertifierade Raubergstulen hotell, vandrarhem och camping som ligger ett stenkast bort. Där bor man för mellan 250–980 NOK per vuxen och natt, beroende på standard och matalternativ.

aktivilom.no
raubergstulen.no
Raubergstulen 2686 Lom

Äta

Lokalt odlat käk
Det norska köket ligger långt efter Sverige i det vegetariska utbudet. Det är nästintill obefintligt när en når landsbygden. Vego-camparen gör därför bäst i att bunkra upp i Sverige före resan. Det som däremot finns i Norge är en levande landsbygd med ett småskaligt jordbruk. Lokalt odlade grönsaker och regionspecifika ostar och kött går ofta att hitta, både i butik och på restauranger. Men det är ju fisken som är norrmännens verkliga specialitet. Ett tips där är att hålla utkik efter MSC-märket för hållbart fiske eller hålla sig till skaldjur från närområdet.