Ute är inne

Plötsligt längtar vi till skogen med en skriande lusta. Inte bara jag – utan såväl ­hipsters från stor­städerna, akademiker, småbarnsföräldrar, hungriga IT-konsulter som stressade pensionärer. Vi ger oss ut i skog och mark och Svenska turistföreningen slår rekord i vandrarhemsnätter. Det är inne att vara ute.
Dela artikeln

Marcus Torgeby är löparen som bodde fyra år i skogen. Nu är han aktuell med boken Sova ute, en uppföljare till Löparens hjärta. Den kommer ut precis lagom efter en sommar då jag hört fler och fler lägga sig och sova på sina balkonger och pratat om njutningen med att sova utomhus. I boken skriver han om sin resa till att hitta balans mellan livet i enkelhet som mest handlar om överlevnad, och livet med sin familj där en diskmaskin och tvättmaskin förenklar och ger utrymme för annat än bara överlevnad.

Markus skriver om att göra upp eld, att koka gröt, om att stubba, skita utomhus, sova utomhus nära storstaden och om att tälja, något som också har blivit populärt igen.

Själv fick jag en efterlängtad täljkniv i ­födelsedagspresent i somras, och hemslöjds­boken Täljboken blev snabbt en kompis. Att jobba med fingrarna nära naturmaterial, plockat hemma i trädgården, ger ungefär samma sköna tillfredsställelse som att skörda egenodlade tomater.

Täljboken är en introduktionsbok till täljning som uppmuntrar dig till att börja med något enkelt. Men den innehåller också mer konstnärliga projekt som en tvålkopp i form av en täljd hand, dödskallar och tips om form och funktion från legendarer. Själv lägger jag ribban på att tälja några smörknivar under hösten.

Förutom att ta oss ut mer i naturen så vill vi också ta in mer av naturen i våra hem. Det delas sticklingar som aldrig förr. Grupper på sociala medier och lokala sticklingsbytardagar har exploderat. Vi vill ha in naturens skönheter. Och i tider då minimalism är poppis känns det ändå som att ju fler växter desto bättre.

Boken Sticklingar rötter och blad – handboken för att dela krukväxter är en bra guide till att dela sticklingar och den ger tips på olika typer av växter och hur de delas på bästa sätt. Här finns också underbara tips om självbevattnande krukor, att göra egna fröpåsar och tips att tänka på inför att man ska resa bort. Ett bra sätt att skaffa sig ett växthus i huset, för att få såväl syre som att absorbera kemikalier.

En annan trend i snarlik riktning är kalla bad. Allt fler ser fördelar med att plåga sig igenom ett dopp i iskallt vatten för att ta del av fördelarna det ger efteråt: energikicken, lyckokänslorna och de mer långsiktiga positiva effekterna det kan ha på bland annat stress, immunförsvar och sömn. Boken Kalla Bad gavs ut år 2018 men är lika aktuell i år. Göteborgstjejerna Linda ­Ahlgren och Linda Wagnelid som går under namnet Ice­women badar året om och tipsar om allt från iskalla morgonduschar för den med långt till vattnet, till dopp i isvakar och sköna sen­sommarbad. Tjejerna skriver att kalla bad visserligen är en trend, men för den som väl börjar kan det handla om en livslång ny vana. Det är ett sätt att bli ett med naturen, om så bara för en stund.