Odla ekologiskt

Att odla ekologiska grönsaker är något som har blivit mer och mer populärt med tiden (ökad med 58,2 % sedan 2009) och är nu mer relevant med fler personer medvetna om hur våra matvanor påverkar klimatet.

En anledning till att odla ekologiskt kan vara att du själv som konsument har koll på vad som finns på din tallrik. Du behöver inte hantera transporten samtidigt som du kan skära ner på kostnaderna. Det är något som alla kan tjäna på i slutändan.

Vare sig du planerar att odla ute på bakgården eller balkongen finns rätt metod för dig. Innan du startar igång är det viktigt att tänka på valet av ekologiska fröer då de odlas vid olika säsonger. Ytterligare faktorer som påverkar kvalitén av grönsakerna är typen av gödsel och att ersätta användningen av kemikalier för en mer ekologisk process som möjligt. Genom att eliminera kemikalier, både i pesticider och gödsel, kan man reducera mängden farliga ämnen man får i sig. Läs mer nedan.

Tips att odla hemma

Att odla med jord är kostsamt och för dig som inte vill spendera pengar på jord går det bra att endast använda vatten, så kallad hydroponisk odling och är ett bra komplement för dig som bor i lägenhet. Fördelarna är att det inte finns en övre gräns för mängden vatten samt krävs det mindre tid rent allmänt för tillväxt. Allt som behövs är lådor, nätkorgar och en plugg med det önskade fröet. Därefter är det att bara att sätta igång med odlingen.

Odla efter säsongen

Olika växter gror vid olika årstider och därför är det viktigt att hålla koll på det när man startar denna process. Till exempel är örter och kryddväxter ett bra alternativ under vintermånaderna. Dessutom tar de inte lika mycket plats i lägenheten och ger maten mer smak. För att lära sig mer om odling kan du följa olika odlingsbloggar för en mer fördjupande kunskap och få ut så mycket som möjligt av processen.