Hon gör bioplast av fiskavfall

Fiskavfall blir till bioplast. Det är 24-åriga Lucy Hughes uppfinning, som gör att hon tilldelats design- och ingenjörspriset James Dyson Award.
Dela artikeln

Fossil plast är ett ökande problem världen över, bland annat i haven. Många uppfinningar de senaste åren har tittat på sätt att göra plast av alternativa, biologiskt nedbrytbara material. Sist ut i raden är 24-åriga Lucy Hughes från Storbritannien, som i en vunnit tävlingen James Dyson Award för sin bioplast av fiskavfall som går under namnet MarinaTex. Så här skriver prisarrangörerna om uppfinningen:

"Det är ett genomskinligt och flexibelt material, vilket gör det perfekt för engångsförpackningar. Även om det kan se ut och kännas som plast, slutar dess likheter där. Genom att använda en unik formula bestående av röda alger för att binda proteinet som utvinns från fiskavfall har MarinaTex ett starkt bindämne som ger styrka och flexibilitet. Materialet kräver relativt små resurser för att produceras då det är energisnålt och endast kräver så låga temperaturer som under 100 grader. Det bryts ned efter fyra till sex veckor, är lämpligt för hemmakomposter och läcker inte några gifter, vilket tar bort behovet av statlig avfallshantering. Eftersom man använder biprodukter från fiskeindustrin hjälper det till att sluta cirkeln i ett kretslopp för en mer cirkulär produktlivslängd. Enligt Lucy skulle en torsk från Atlanten kunna generera tillräckligt organiskt avfall för att kunna göra 1 400 påsar av MarinaTex."