3 principer för en sparsam jul

Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg som sparat sig till ett friare liv, ger här tips på tre vägledande principer för att göra julen enklare, mindre stressig och mindre konsumistisk.
Dela artikeln

Princip 1: Återanvänd pynt som skapar stämning

Julpynt är sådant som finns i de flesta hem och man behöver inte köpa något nytt för att det är ”jul igen". Istället kan man fokusera på att skapa stämning genom att plocka fram de gamla favoriterna. De ärvda julkulorna från mormor och jultomten som du gjorde i slöjden en gång i tiden. Vill man ändå köpa finns det otroligt mycket pynt i second hand-butikerna. Passa då på att lämna in det du byter ut. Mindre men mer betydelsefullt julpynt gör hemmet mysigt samtidigt som stöket blir mindre med att plocka fram och plocka bort färre saker.

Princip 2: Begränsa antalet presenter

Sedan ganska många år tillbaka så köper vi inga presenter mellan de vuxna i släkten. Kusinerna som ska ses på jul drar en lott med ETT namn på och får ge EN present till en kusin istället för att ”alla ska ge till alla”. Våra egna barn får något av oss och då ofta något som kan användas till en aktiviteter som vi vill uppmuntra så som skidåkning eller andra uteaktiviteter. Exempel på senare år har varit skidor för freestyle åkning, skidglasögon, snowracer etc. Utöver detta så brukar vi ha ett litet julklapps-spel där varje person (vuxen och barn) som vill vara med köper tre små presenter för totalt 60 kr som vi sedan tävlar om på julafton. De små presenterna är ofta något ätbart, en lott eller likande och det är som ett litet sällskapsspel på julaftonskvällen som vi gör gemensamt och som alla brukar tycka är roligt.

Princip 3: Delat ansvar för mat och dryck

Den tredje pusselbiten för oss att förenkla julen har varit att dela upp ansvar för maten mellan alla som är med och firar. Vi gör ett relativt enkelt julbord och delar ut uppgifter så att alla som kommer har ett ansvarsområde. Det betyder att det inte blir överdrivet mycket jobb för någon samtidigt som alla får det som dom tycker är viktigasts på julbordet tillrett på det sätt som de vill. Ur ett sparperspektiv vill jag också påpeka att den traditionella julmaten inte är särskilt dyr. Det kan visst bli lite dyrare en en vanlig månad men använd inte julen som en ursäkt för att det ska behöva gå hutlöst mycket matpengar Ett tips för den som vill vara extra sparsam är att inte köpa för mycket av julmaten för det finns inget som är så billigt som en julskinka, glögg, julmust och torkad frukt som i början av januari.

Dessa tips kommer ursprungligen från bloggen Enkel boning av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg som också skrivit boken Ut ur ekorrhjulet. Läs reportaget om Oskar och Maribels resa till ett friare liv utan arbete nedan:

De sparade sig till friheten