Vad ska du ge naturen i julklapp?

KRÖNIKA. Det mesta som uppfattas som hållbart, ekologiskt eller klimatsmart bidrar fortfarande till den ekologiska krisen. Det menar Chalmers-forskaren och POW-grundaren Johnn Andersson som tycker vi borde fundera på hur vi kan börja ge tillbaka till naturen.
Dela artikeln

Julen är snart här. Det är något fint med det. Trots att den religiösa kontexten gör mig obekväm, trots att jag pressas av alla normer och ideal, trots att jag sörjer övertonerna av skadlig konsumtionshets, så sprider sig en värme när ljusen tänds i mörkret. Jag tror att det handlar om att vi stannar upp för en stund. Vi låter våra nära och kära komma in. För en gångs skull låter vi gåvan och uppskattningen stå i centrum.

Som tur är frågar sig allt fler vad gåvan får för konsekvenser bortom det där lyckliga leendet hos den som förväntansfullt öppnar det inslagna paketet. Det har växt fram en medvetenhet om att vi befinner oss i ett ekologiskt krisläge och många försöker göra miljövänliga val.

Jag är till exempel ganska säker på att du som läser det här har försökt köpa julklappar som inte bara skapar glädje hos dina nära och kära. Jag tror att du försökt slå in paket som dessutom visar hänsyn till djur och natur. Tanken på det gör mig glad. Och hoppfull.

Men samtidigt hör jag ekot av ett tomrum i vår strävan att vara miljövänliga i vårt givande. För vi pratar sällan om hur vi kan ge tillbaka till den natur som vi hela tiden utnyttjar för att möta våra egna behov. Och vi gör nästan aldrig sånt som faktiskt stärker de ekosystem som just nu går på knäna under ett stadigt ökande tryck från växande konsumtion.

Den obekväma sanningen är nämligen att det mesta som uppfattas som hållbart, ekologiskt eller klimatsmart fortfarande bidrar till den ekologiska krisen. Din tågresa, dina ekologiska bönor och din återvunna tröja har en negativ påverkan på miljön, även om den givetvis är mycket mindre än föråldrade alternativ. Och nästan inget av det du konsumerar stärker våra krisande ekosystem, även om dina medvetna val gör att de bryts ner i en långsammare takt.

"Kanske förleds vi av hur begrepp som ”miljövänlig” och ”hållbar” används"

Jag frågar mig ofta varför det blivit så här. Kanske har vi under så lång tid bemästrat och förtryckt naturen att vi slutat se skillnad på ”att ge” och ”att ta mindre”. Kanske förstår vi inte att den skada vi gjort på planetens känsliga ekosystem är så stor att den inte läker sig själv. Kanske förleds vi av hur begrepp som ”miljövänlig” och ”hållbar” används i samhällsdebatten och reklamen. Kanske saknar vi ord för att skilja det som minskar vårt sätt att inkräkta, störa och skada, från det som faktiskt restaurerar, återbalanserar och skyddar. Eller så väljer vi, kanske med rätta, att fokusera på det som framstår som mest akut och framkomligt, nämligen att gå från stor till liten miljöpåverkan.

Problemet är att det inte räcker. Om vi vill fortsätta vara en del av en frisk, dynamisk och rik naturlig värld måste vi så småningom börja ge tillbaka. På riktigt. Och om vi någon gång borde fundera lite extra på hur en sådan gåva skulle kunna se ut, så är det när vi inför julhelgen slår in paket till våra nära och kära.

Vad ska du ge naturen i julklapp?

Johnn Andersson är forskare på Chalmers och en av grundarna av Protect Our Winters (POW) i Sverige. Han är särskilt intresserad av förändringsprocesser i gränslandet mellan teknik, samhälle och natur.