Strålande utsikter för nya Himmelfjäll

RECENSION. Camino besökte invigningen av Idre Himmelfjäll, den första nya fjällanläggningen i Sverige på 30 år, som engagerat en hel kommun. Vår premiärtestning av de nya backarna gav upplevelsen av ett vackert fjäll, med en ofärdig anläggning som passar bäst för barnfamiljen.
Dela artikeln

I december 2019 invigdes Idre Himmelfjäll, som planerats under 30 års tid och är den enda nya fjällanläggning som byggts i Sverige på lika många år. Camino var där och testkörde de nya backarna i ett strålande, men iskallt väder. På grund av snöbrist var inte toppbackarna öppna, så de brantaste backarna kunde inte testas. Vid ett senare tillfälle fick vi dock möjlighet till detta och kunde konstatera att anläggningen har väldigt få branta backar. Även de röda (näst brantast enligt pistkartor) kändes flacka.

"Klimatförändringarna påverkar inte"

Trots premiärens snöförhållanden säger VD Torbjörn Wallin att klimatförändringarna inte utgör något stort hot mot Idre Himmelfjäll:
– Två-tre graders temperaturökning skulle inte påverka Idre negativt, snarare skapa en konkurrensfördel jämfört med utlandet, meddelande han i en intervju med Svt Nyheter.

Väldigt många människor har arbetat i flera års tid med projektet och idag sysselsätter Himmelfjäll 270 personer - välkomna arbetstillfällen i en glesbygdskommun. Det är 30 år sedan visionären Staffan Derning fick tanken på att uppföra en fjällanläggning i det vackra fjället nära konkurrenten Idre Fjäll.

Ett stort pluss är att de tre anläggningarna Idre fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen har skapat ett gemensamt liftkort så att man kan variera sin åkning mellan de tre bergen. Detta kostar lite extra men det kan det vara värt för att få lite variation.

Samarbete med samerna nyckelfaktor

Fjällanläggningen ligger mitt i ett samiskt renbetesområde, och ett gott samarbete med samesamhället har varit viktigt för att få igenom projektet.
Tanken var att det även skulle byggas ett Samiskt kulturcenter, något som lagts på is på grund av problem med finansieringen.

För att bygga Idre Himmelfjäll har man behövt ändra gränserna för naturreservatet som det ligger vid och exploateringen har försökt bevara mycket skog och natur i anslutning till anläggningen. Företaget bakom Idre Himmelfjäll har ett traditionsinspirerat designprogram som uppmuntrar till att husen som upprättas i området byggs i trä, i klassisk dalastuga-stuk.

Vid premiären var de öppna backarna mest i kategori "blå" (lätta) och passar bäst för carving-åkning och för barnfamiljer. Berget ligger i ett fantastiskt läge, så att en stor del av vår tid gick åt att bara stanna och njuta av utsikten. Det är en bit kvar innan anläggningen är helt klar, men nu är Himmelfjäll öppet för allmänheten. Under säsongen 2020 var det väldigt bristfälligt med restauranger och värmestugor. Det enda matställe som fanns var dessutom svårtillgängligt från backen. Detta behöver de jobba på framöver.

Ta dig dit

Res med tåg till Mora och därifrån buss till Idre fjäll. Det finns också bussaktörer som kan köra direkt. Googla bussresa Idre och du får upp några alternativ. Obs! Idre fjäll och Idre Himmelfjäll ligger inte vid Idre by, utan en bit upp på berget.