Ut ur ekorrhjulet - egoism som kan rädda världen?

KRÖNIKA. Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg har sparat sig till ett friare liv. Här beskriver de hur de började sin resa dit och några insikter de fått på vägen.
Dela artikeln

Vi är sedan några år tillbaka vad vi kallar “ekonomiskt fria”, vilket innebär att vi bara behöver arbeta i den utsträckning vi själva vill och när det passar oss. Vi har sparat ihop ett kapital för att leva på men vår största styrka är inte kapitalet utan vår förmåga att leva ett gott liv på lite, ett “bättre liv till halva priset” helt enkelt.

Vi har tre barn i skolåldern och det visar sig att det är en hel del jobb att vara förälder. Vem hade kunnat gissa det? Av den anledningen definierar vi oss själva just nu i första hand som hemmaföräldrar. Barnen går dock i skolan i veckorna vilket möjliggör för oss att skapa och göra saker som vi själva tycker är meningsfulla och utvecklande.

En gång i tiden var vi helt vanliga konsumenter som varje månad gjorde slut på nästan allt som kom i på kontot. När inkomsterna ökade så ökade vi vår konsumtion. För nio år sedan, våren 2011, förändrades dock allt. Vår familj tillbringade 8 månader i Mexiko där vi hyrde en enkelt möblerad lägenhet som var hälften så stor som vårt hus. Allt vi hade med oss fick plats i våra resväskor och på plats lånade vi lite leksaker till barnen.

"Vi hade mindre men levde mer"

Vi hade nog trott att vi skulle sakna våra prylar rätt mycket men istället kändes det befriande att bara ha det allra nödvändigaste. På samma gång hade vi mycket tid med familjen och en viss tid att utveckla våra egna intressen. Kort sagt - ett liv bättre än både när vi arbetade och som föräldralediga. Vi hade mindre men levde mer!

"Ett liv vi inte behövde ta semester från”

Där och då föddes tanken att kunna leva så hela tiden. Målet var “ett liv vi inte behövde ta semester från” och vi funderade över olika vägar dit. Vi funderade på att jobba deltid eller starta ett eget företag men bedömde det som mindre passande för oss. Till sist kom vi fram till att utifrån vår startpunkt skulle det bästa vara att jobba vidare i några år och sätta undan pengar som vi sedan skulle kunna leva på resten av livet. Från början trodde vi det skulle ta 10-12 år. Efter ett tag kortades vi planen till 8-10 år men slutligen hade vi båda sagt upp oss efter bara 6 år. Det var sommaren 2017.

"Ju mer vi skalade av ju mer förnöjsamma blev vi"

Vad vi lärde oss under den här vägen mot ekonomisk frihet var att ju mer vi skalade av ju mer förnöjsamma blev vi. Vi tenderar i vår tidsålder att fylla livet med för många prylar och aktiviteter. Dessa kan var för sig vara trevliga men sammantaget gör det att vi känner oss stressade och pressade för att vi inte hinner med allt. Vårt mål att skala ner var från början för att spara pengar men ganska snart upptäckte vi en mycket större vinst, nämligen att vår livskvalitet blev märkbart högre och det omedelbart.

Att bli ekonomiskt fria var för oss egentligen ett egoistiskt projekt men med tiden så märkte vi även andra fördelar. Vi kunde engagera oss mer i lokalsamhället där vi lever. Vi minskade vårt resande både med flyg och bil vilket sparar tid, pengar och miljö. Vi lagar mer mat från grunden och i säsong vilket innebär mindre förpackningsmaterial och bättre kvalitet på det vi stoppar i oss. Vi har även fått energi över för att experimentera mer med maten inte minst i form av att minska på köttet. Vi har med största sannolikhet minskat vårt personliga klimatmässiga avtryck med mer än 50 procent samtidigt som vi fått en bättre livskvalitet. Vi har även en kappsäck full med pengar och med dessa köper vi det enda som egentligen har värde nämligen TID!

Ett annat sätt uttrycka detta är att vi numera lever ett liv i linje med våra värderingar, något som är lättare när man inte ständigt har andan i halsen för att hinna till nästa möte eller aktivitet. Ibland verkar det som att den konsumistiska modellen vill hålla oss i detta påhittade “survival mode” för att vi inte ska ha möjlighet att stanna upp och fundera på vad vi egentligen vill prioritera?

Vi är dock långt ifrån några miljöhjältar, tvärtom ger vår erfarenhet en tro på att det finns lika mycket till att göra. Något som skulle bli ännu enklare om fler följer vårt exempel.

En framtid där fler lever som oss skulle inte vara fri från utmaningar, vi skulle behöva tänka om en del kring hur samhället fungerar och hur allt finansieras. Vi tror ändå starkt på att det skulle vara en positiv förändring som skulle frigöra mycket kreativitet och främja samhörighet. Framtiden är oviss men något som är solklart är att det vi gör idag inte fungerar. Ständigt ökande konsumtion av överflödiga prylar, resor och upplevelser bränner ut både planeten och dess invånare.

Låt oss därför gemensamt sakta ner eller helt hoppa av våra ekorrhjul och börja leva!

! Läs mer om Oskar och Maribels resa i deras bok Ut ur ekorrhjulet - så blir du ekonomiskt fri