2020-talet: Bli en plusenergimänniska

KRÖNIKA. Låt 2020-talet bli tiden då du uppgraderar dig själv till en "plusenergimänniska". Så här gör du.
Dela artikeln

Nu är tiden då hållbarhet går från nisch till mainstream, där sunt förnuft vinner över kortsiktighet. Men då behöver vi ändra våra synsätt rejält på vad det innebär att vara en hållbar människa och att leva ett hållbart liv. Vi behöver flytta oss från snack om skam, framtida generationers lidande och miljöbelastning till nya visioner, tydliga målbilder och något vi strävar mot.

Sedan jag lanserade ordet "plusenergimänniska" i boken Ett hållbart liv – 365 råd, för över ett år sedan är det många som kommit fram efter mina föreläsningar och varit nyfikna på just det synsättet.

En människa som bara räknar sina utsläpp och aktivt jobbar på att minimera dem, kan lätt bli nedslagen av världens tillstånd, av andra människors passivitet och inte minst av svårigheten i att minska sina utsläpp. Men den som istället försöker maximera sin positiva output på sin omvärld, slås troligtvis oftare av hur otroligt mycket roligt det går att göra och hur mycket hopp det ändå finns om framtiden.

"Alla kan inte skrika högst, vi behöver också de som kokar kaffe"

Vad innebär det då att vara en plusenergimänniska? Jo, du försöker ha ett så positivt avtryck på världen och andra människor som möjligt. Det kan handla om att skapa en trädgård som är ett himmelrike för insekter, fjärilar, bin och växter. Det kan handla om att uppfinna en jättelik dammsugare som rensar skräp i haven (som Boyan Slat), det kan handla om att inspirera till världens största miljöorganisation (Greta Thunberg) eller bidra till lokal omställning och gemenskap (omställningsrörelsen). Det kan handla om att envetet skapa roliga arrangemang som klädbytardagar och loppisar eller att åka runt och föreläsa om miljöfrågor. Oavsett vilken roll du har, vilket jobb du har eller vilken personlighetstyp du är så funkar detta synsätt att applicera. Det är snarare en fördel att vi är så olika – alla kan inte skrika högst, vi behöver också de som kokar kaffe på medlemsmöten och de som lyfter stämningen i en grupp.

"Det går inte att räkna på hur mycket plusenergimänniska du är"

Allt detta är saker som inte syns i en klimatkalkylator. Det går inte att räkna på hur mycket plusenergimänniska du är – hur många du påverkat, hur många bin som pollinerat dina träd eller hur många tankefrön du planterat hos andra människor. Det är en del av det Jonna Bornemark skulle kalla för ”det omätbaras renässans”, en återgång till att värdera det som är icke mätbart, det som är viktigt på riktigt.

Om vi alla kunde ta några fler ögonblick till att tänka på hur vi skulle kunna bli plusenergimänniskor så kanske vi i slutet av 2020-talet uppnår ett plusenergisamhälle. Det hade väl varit något?