Cheap och värmande gulash

Det här är en riktigt bra höst- och vinterrätt som bara blir godare om den får stå till sig en dag. I gulasch är det ofta färsk paprika, men eftersom paprikan inte är i säsong i januari har jag istället använt grillad. Belugalinser är för övrigt så gott att använda i en sådan här rätt, det blir perfekt tuggmotstånd.
Dela artikeln

4 portioner, ca 50 min
Lakto-vegetarisk, 0,4 kg CO2e/port

Ingridienser:

1⁄4 rotselleri, ca 250 g
2 morötter
4 potatisar
1 bit grillad paprika, inlagd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tsk rökt paprikapulver
olja att steka i
1 frp á 400 g krossade tomater
4–5 dl vatten
ca 1 dl rött vin (om du har hemma, matlagningsvin funkar också fint)
1 grönsaksbuljongtärning
3 lagerblad
2 dl belugalinser, torkade
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

Vitlökssås
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1–2 msk valfri fryst krydda ex dill, persilja
salt, peppar

Gör så här:

Skär rotselleri, morötter, potatis och den grillade paprikan i små bitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

Hetta upp en kastrull med olja. Lägg i paprikapulvret och låt fräsa. Slå på rotfrukter, paprika, vitlök och chili. Fräs på medelvärme i några minuter. Rör om noga.

Slå på krossade tomater, vatten och vin, om du vill ha med det. Smula ned buljongtärningen och lägg i lagerbladen. Skölj linserna och lägg i grytan.

Låt koka under lock i ca 25 min. Det ska inte koka häftigt utan ganska lugnt, annars kan linserna gå sönder. Kolla då och då så att vattnet räcker.om det blir för grötigt, späd med mer vatten.

Gör under tiden vitlökssåsen: Rör ihop crème fraiche med pressad vitlök och krydda. Salta och peppra.

När grytan kokat klart: Smula ned timjan och späd ev. med mer vatten. Den ska bli mer som en soppa än en gryta. Smaka av med salt och peppar. Servera med vitlökssås och ev. ett bröd till.

Vegan? Använd växtbaserat alternativ till crème fraiche.

Läs mer