"Vi har ett gigantiskt folkbildningsarbete framför oss"

Studiefrämjandets grundidé är att ge människor möjlighet att forma sin framtid i mötet med andra. Idag, när populismen ifrågasätter folkbildningen så behövs de mer än någonsin, anser Studiefrämjandets förbundschef Gustav Öhrn.

SPONSRAT INLÄGG

Hallå där Gustav Öhrn, Förbundschef på Studiefrämjandet! Vad är Studiefrämjandets grundidé?
– Vi vill ge människor möjlighet att forma sin framtid genom att i mötet med andra utvecklas och få handlingskraft. Studiefrämjandets fokus är djur, natur och miljö. Hållbar utveckling helt enkelt.

Hur står det till med folkbildandet idag?
– Det är ganska utsatt. Vi ser hur ökande populism och extremism ifrågasätter folkbildning – det är ett hot mot demokratin. Folkbildningen växte fram i samband med frågan om allmän rösträtt och arbetares villkor. Idag har vi nya utmaningar: Demokratin är utsatt, vi ser en minskad tillit i samhället. Vi är mer relevanta än någonsin.

Vilken roll har folkbildning när det gäller att skapa en hållbar framtid?
– Vi har ett gigantisk folkbildningsarbete framför oss. Vi behöver en stor omställning av samhället, både nu och de kommande tio åren. Vi ser hur de generella bidragen till folkbildningen går ner och vårt stöd till civilsamhället dras ner kraftigt. Föreningslivet och hela samhället runt om i Sverige tar skada av det.

Hur arbetar ni på Studiefrämjandet med hållbar utveckling?
– På flera sätt. Vi har ihop med Global Utmaning tagit fram en antologi som heter Mot en hållbar framtid. Vi har ett projekt i Sörmland som heter Be Change och handlar om koldioxibantning. Vi arbetar med upplevd livskvalitet, sociala frågor och projektet såsom ett som heter Allt vi inte pratar om. Där får män ett rum att prata om sådant som män normalt inte pratar om idag