Böcker för en aktiv hemmakarantän

Nu när många sitter hemma, ofta hela familjen, kan det vara skönt att aktivera sig och "passa på" att göra saker som man annars inte skulle göra. Här är två böcker som kan inspirera till både rörelse och att "få något gjort".
Dela artikeln

Terese Alvén var en av Sveriges mest kända träningsprofiler, med sina populära sociala medier-konton. För snart ett år sedan avled hon efter en kort tids sjukdom, endast 37 år gammal. I höstas kom hennes bok Rörelserik: 52 utmaningar som får igång hela familjen, ut postumt.

Boken är, precis som titeln säger, fylld med tips på hur man kan få in rörelse i vardagen, ihop med barnen. Allt från balansbönor (hur man balanserar bönpåsar på huvudet) till hinderbana á la Gladiatorerna. I slutet av boken finns bingoplattor med övningar som man kan kryssa för, något som de flesta barn tycker är väldigt roligt. Trots att det är ganska enkelt att själv hitta på olika rörelselekar med barn, kan det vara skönt att ha en bok att ta till när inspirationen tryter. Dessutom är barnen oftare lätta att motivera när det finns instruktioner att följa.

Att städa alla de där skrymslen och vrår som annars inte så ofta rengörs, är ett bra karantän-jobb, men inte alltid så roligt. I dagarna gavs boken Städa ut i en nyutgivning. Denna bok om städning är snyggt formgiven av Lotta Külhorn, den svenska formgivningens drottning. Medförfattaren Estrid Holm medverkar ofta i media med städtips.

Den första upplagan av boken Städa gavs ut för 20 år sedan och var då den första boken om städning sedan "hemmafruarnas tid" som de skriver i förordet. Den fick ett blandat mottagande, många tyckte att det var antifeministiskt att ge ut en bok om städning. Oavsett hur man förhåller sig till den privatpolitiskt heta frågan om städning, så är det ändå något som måste skötas. Och kanske dessutom planeras, struktureras och lära sig mer om. Då passar denna bok bra. Den innehåller, utöver städtips, många värdefulla tips för oss med lite tid, såsom att Mikrostäda: att välja ut en väldigt liten yta att städa på - såsom plånboken, jackfickorna eller en byrå. Alternativt att avsätta 7 minuter och städa allt man kan på den tiden.

"Alltid göra allt direkt som tar mindre än två minuter"

Lotta har ett tips om att städa motsols när man inte vet vart man ska börja och att i likhet med "svara på mail-regler", alltid göra allt direkt som tar mindre än två minuter. I boken finns tips på bra musik att städa till, dryckesförslag att ha som belöning samt passande långkok för städpass. Det är en lättsam och trevlig bok, som både är underhållande och matnyttig på samma gång.

Så vad väntar du på? Sätt igång och städa!