Ett år med höns - nybörjarens guide del 1

Det har blivit allt mer populärt att ha egna höns även i storstäderna. Caminos Johanna Stål skaffade sina för snart ett år sedan och ger här sina bästa tips för den som vill skaffa sina egna storstadshönor.
Dela artikeln

Att ha höns är ett trevligt sätt att bli mer självhushållande. Samtidigt är det ett bra alternativ till traditionella husdjur, med fördelar som att man slipper gå ut och gå med dem eller få deras hår överallt inomhus. För mig och min familj var det de starkaste argumenten för att bli hönsägare. Min sambo har också kraftig pälsallergi, så några pälsdjur kommer inte in i vårt hus.

Det finns en uppsjö av information att läsa inför att skaffa sig höns. Vi valde att gå på en föreläsning på några timmar och skaffa oss lite böcker. Den bok vi använt oss mest av är Höns som hobby av Liselotte Roll, samt att fråga i facebook-grupper som Allt om höns och Mitt hönshus.

Hönshuset och grannarna

Steg ett är att se ut en bra plats i trädgården för att bygga på eller ställa ett färdigköpt hönshus. Då vi ramlade över ett stort lass spillvirke från några grannar, valde vi att bygga själva. Vi satte hönshuset kant-i-kant med vår friggebod, för att få lite extra isolering och vindskydd. Boden målades i samma färg som hus och friggebod för att smälta in.
Men att kolla med grannarna innan är ett måste. Dels kommer det bli en del lukt från höshus och spillning som grannarna kan komma att märka av och dels kan det komma höns på besök och rota i rabatterna, så det är bra om grannarna är välvilligt inställda. Vår erfarenhet är att de allra flesta älskar hönor och att grannarna ofta tycker det är roligt med besök, vem kan motstå dessa charmiga damer? Men, kolla som sagt innan. När hönorna sedan börjar lägga ägg, gå över med några till grannarna. Att ha en bra relation är A och O, det ökar också chanserna att få hjälp när man reser bort eller blir sjuk.

Enligt lagen får du som mest ha 9 höns per kvadratmeter tillgänglig yta om hönsen väger mindre än 2,4 kilo och 7,5 höns per kvadratmeter tillgänglig yta om hönsen väger 2,4 kilo eller mer. Mer information finns hos Jordbruksverket. Men detta är regler anpassade för många höns. Har du höns som hobby eller småskalig hönshållning tycker jag att du bör ha betydligt större yta, särskilt om du har gott om plats. Hönshuset bör vara rymligt, det men se till att ta i ordentligt, du kommer säkert skaffa fler än du tänkte från början.

I redena, det vill säga de bås där hönorna lägger sina ägg, ska varje höna ha minst 0,0125 kvadratmeter. Även det är mått i underkant tycker jag, men man behöver inte ha ett rede per höna (om du inte väljer en sort som ruvar mycket), många hönor använder ändå samma rede.

Samma sak gäller utegården, se till att den är rymlig och har högt till tak så du kan gå omkring. Bygg på höjden med grenar, gungor och andra saker som hönorna kan roa sig med. Det allra bästa är om du kan släppa hönorna fria i trädgården för att äta gräs och annan växtlighet, men om du inte har så stor möjlighet till det skulle jag rekommendera en väldigt stor utegård, med många "leksaker" i forma av stolar, gungor, pinnar, "sandlåda" med mera. Hönorna gör sig rena i sand, så ta exempelvis ett gammalt bildäck och fyll med sand, som de kan tvätta sig i.

Alla hönor är olika

När det kommer till raser finns det hur många olika som helst och jag kände mig oerhört förvirrad kring vilken ras vi skulle skaffa oss. Alla har vissa fördelar och vissa nackdelar och ingen expert rekommenderade oss något.

Vi började med att köpa fyra Lohmann. Vi försökte först att få tag i svenska lantraser, som Hedemorahönor, men det var svårt, särskilt om man inte skulle ha en tupp ( går inte i tätbebyggt område). Lohmann var lätt att få tag i, det är en framavlad och lättskött sort som ger många ägg. Vi tänkte att det var en bra sort att starta med och det har funkat fantastiskt bra. De är oerhört sällskapliga, lättskötta och trevliga. Vi kontrollerade hönorna vid köpet så de såg friska ut, och vi har haft tur att ha fått helt friska hönor. Kolla under vingar, vid näbben, i kloaken (där äggen och bajset kommer), ögonen och hullet - se så den inte är för mager eller för tjock.

Plymouth Rock är en vacker hönsras. Det är lugna damer som ger ljusrosa ägg. Foto: Johanna Stål

Några veckor senare fick min sambo ett ryck och köpte två hönor till. Vid det här laget hade vi lärt oss mer om vart man kunde köpa andra raser, så vi åkte till Vara och köpte två underbara Plymouth Rock-damer. De är också lättskötta och mysiga, lite mer lättskrämda, men lugnare och rymmer sällan när vi släpper ut dem i trädgården. De tog längre tid på att börja lägga ägg, men efter ett halår var de igång och nu lägger alla ett ägg om dagen - även under vintern.

Det tog ett tag att sätta ihop de nya kompisarna. I början lät vi Lohmann vara ute i trädgården och Plymoth Rock fick vara ensamma i hönsgården för att göra sig hemmastadda. Långsamt blev de mer och mer vänskapliga. Ena nykomlingen blev en hackkyckling under ett tag och var vid ett tillfälle så svag att vi fick sätta den i en egen bur i hönshuset, där den fick återhämta sig. Ett tag trodde vi att den var förlorad, men med lite kärlek, isolering, värmelampa och "no-bite"- sprey på rumpan återhämtade den sig och är nu en i gruppen - även om den nog alltid kommer vara lägst i rang.

I nästa del av Ett år med höns - nyböjarens guide, kommer jag att berätta mer om hönsmat och vad hur man använder sig av hönsspillningen på bästa sätt.

Johannas tips till blivande hönsägare, del 1:

  • Kolla upp vilka regler kommunen har för höns, ibland behöver du anmäla att du har höns. Tupp är som regel inte tillåtet i detaljplanerat område.
  • Tänk noga igenom vad syftet är med hönorna; vill du huvudsakligen åt ägg, vill du värna svenska hönsraser, ha ett sällskapligt djur eller föda upp kycklingar? Olika raser passar olika behov.
  • Skaffa en ras som trivs bra beroende på vart du bor; söta små silkeshöns är mer känsliga för kyla exempelvis, så kanske inte passar så bra i Norrland.
  • Bygg ett hönshus som har plats för fler höns framöver. Det kommer säkert att behövas. Se till att det är råttsäkrat så gott det går, eftersom hönshus ofta drar till sig råttor.
  • Se till att det är högt i tak i hönshus och hönsgård, du ska kunna gå runt rak i ryggen om du inte vill ha ryggskott. Du kommer behöva städa mycket.

Ett år med höns del 2