Ett år med höns - Nybörjarens guide del 2

Har du blivit sugen på att ha höns? I del två av guiden till hönshållning i staden lär Johanna bland annat ut vad hönsen ska äta, vad de absolut inte får äta och vad man gör med det som hönorna ger.
Dela artikeln

Vad ska hönsen äta?

Höns är allätare och äter det mesta. Men i grunden är det bra att ge någon typ av foder, som är sammansatt näringsmässigt på ett bra sätt för att passa hönsen. Sätter du själv ihop kosten behöver du har bra koll på vad hönsen behöver. Ett ekologiskt foder, från exempelvis Granngården, är bra att ha som grund. Sedan går det att köpa separat havre, korn och vete, som är lite billigare att blanda upp med. Grönsaker av blandade sorter, gräs, kirskål och allt möjligt grönt som finns i trädgården är bra. Har du möjlighet, låt dem gå fritt i trädgården så mycket som möjligt för att äta gräs, ogräs, maskar och andra småkryp. Lite kokad pasta, bröd och liknande saker från mataffären funkar också, men tänk på att inte ge för mycket sådan mat, eftersom hönsen då kan få i sig för mycket fett, salt och för lite näring.

Vatten är givetvis väldigt viktigt, det finns bra tråg för vatten i alla affärer som säljer hönsmat.

Saker som är bra att ge som tillägg till kosten är snäckskal, vilket ger kalcium, som är nödvändigt för att producera äggskal. Träkol kan användas för att hjälpa magen på traven vid problem såsom lös mage. Ta exempelvis kol från öppna spisen och lägg ut. De höns som behöver äter av det, de känner av det själva.

Grus är viktigt för hönorna för att bearbeta maten. Går hönsen fritt i trädgården hittar de grus själva, annars får man köpa på säck.

På vintern kan man odla lite gräs i ett tråg till hönorna. Det är inget måste men trevligt för hönsen under de "tråkiga" vintermånaderna. Torkade nässlor är också bra för hönsen till vintern.
Hönor kan inte äta ihjäl sig, som vissa andra djur, så det behöver du inte oroa dig för. Det går bra att lämna hönsen under en helg med fri tillgång till mat, men det är bra om en granne kan kolla in en gång om dagen och se till att allt ser bra ut, och att de har vatten kvar.

Vad ska hönsen absolut inte äta?

Dessa saker är giftiga eller mindre lämpliga för höns:

 • Avokado
 • Choklad
 • Citrusfrukt
 • Kött (är inte dåligt för höns men olagligt pga smittorisk)
 • Lök
 • Mjölkprodukter
 • Möglig eller rutten mat
 • Mycket salt mat
 • Potatisblast eller rå potatis
 • Råa eller torkade bönor
 • Råg (inte giftigt men svårsmält)
 • Socker
 • Tomatblast
 • Undulatfrö
 • Äppelkärnor

Under den långa, mörka och blöta vintern kan det vara bra att stoppa in grenar och grönt som kan roa hönorna lite Foto: Johanna Stål

Vad kan hönsen ge dig?

Hönorna börjar lägga ägg när de är mellan 5-9 månader gamla. Olika raser ger olika många ägg i varierade storlekar och börjar även lägga äggen olika tidigt eller sent. Hur många ägg som läggs skiljer sig givetvis också åt mellan hönsen, där värphybriderna lägger mest. De blir dock slitnare tidigare och har ofta en kortare period med äggproduktion.

Det känns förstås bra att äta ägg från egna höns. Dessutom är frigående trädgårdshöns troligtvis nyttigare än industriägg, då äter mer gräs, maskar och ogräs, men det skiljer sig givetvis åt beroende på vilken mat hönsen får.
Äggen har dessutom transporterats kortare tid, kanske bara några meter och du har koll på vilken mat de fått. De höga andelen gräs i kosten gör också att gulan är mycket skarpare gul hos de egna hönsen, än de som kommer från industriellt uppfödda hönor. Att ge bort eller sälja dina hönsägg brukar också vara väldigt uppskattat.

Många saker lär man sig efter hand, men det finns några saker som är viktiga att ha koll på redan från början. Om du vill använda hönsspillning som gödsel i din odling så är det viktigt att tänka på att det är aldeles för starkt för att lägga direkt på odlingen och det behöver ligga till sig i 2-3 år, detta kallas att bajset får "brännas". Ett alternativ är att göra som Bondjäntans Johnna Gilljams finurliga system och varva växthuset mellan att vara hönshus på vinterna och näringsrik odling på sommaren.

Extra stor nytta har du av hönsspillning om du odlar mycket, då behöver du i princip inte köpa någon jord eller gödsel så länge du har höns. Grannar är troligtvis också intresserade av att ta hand om en del av gödseln i sin odling.

Utöver att producera proteinrik och väldigt näringsrik mat samt att ge ett utmärkt gödsel så är givetvis höns ett väldigt trevligt sällskap. Även när hönsen efter några år inte längre lägger så många ägg så är de trevliga som sällskapsdjur. Låter du dem gå fria så mår de bättre och de värper dessutom längre än höns som sitter i bur. Om hönsen inte trivs värper de sämre. Har du barn så kan är hönsen ett pedagogiskt sätt att lära dem om vart mat kommer ifrån, bjud gärna hem förskolan eller skolan på en visning och bidra till bildning. Att du och barnen umgås med hönsen ökar också bakteriefloran i kropparna, vilket är väldigt bra för kroppens motståndskraft mot sjukdommar.

Vad gör du när hönsen behöver slaktas?

Det kan vara bra att skänka en tanke åt hur du gör om någon höna behöver avlivas. Det kan vara att den lider och behöver avlivas snabbt eller att du inte vill betala dyrt för en veterinär, som ändå inte kan göra något för att rädda den. Tänk över hur du ska göra, och på vilket sätt du tänker dig "ta bort" hönan.

Lycka till med ditt hönsägarliv! Förhoppningsvis har detta gett lite ingångar till livet med höns, men läs gärna en bra hönsbok som är mer ingående kring hönslivet och olika raser, exempelvis Höns som hobby av Liselotte Roll. Förhoppningsvis blir du lika frälst som jag är och blir hönsägare resten av livet. Tänk på att för varje höna du ger ett bra liv, minskar du behovet av industriell storkalig hönshållning, något som många gånger inte är så trevligt ur ett djuretiskt perspektiv.

Ett år med höns del 1