IPBES vinner göteborgskt hållbarhetspris

Idag är den biologiska mångfaldens dag. Samtidigt tillkännager Win Win Gothenburg Sustainability Award att årets pris och prissumman en miljon kronor går till FN-plattformen för biologisk mångfald IPBES.
Dela artikeln

Kanske är den något mindre känd än sin syster, IPCC, men IPBES, the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services har redan gjort stora avtryck och varit en betydande kraft på området biologisk mångfald.

– IPBES lyckas sammanfatta och förklara betydelsen av vår biologiska mångfald och vad hotet mot den innebär på ett sätt som få andra aktörer har lyckats med. Tack vare deras arbete är dessa frågor äntligen i fokus, och därför känns det fantastiskt att presentera dem som årets vinnare, säger WIN WIN Awards juryordförande Emma Dalväg.

IPBES står bland annat bakom rapporten ”Global Assessment of Biodiversity and Ecosystem Services” från 2019, där hundratals forskare var involverade för att uppdatera omvärlden på hur naturen faktiskt mår och hur det kan kopplas till människans beteende. En rapport som juryn menar gjorde information om biologisk mångfald och ekosystem tillgänglig för fler än bara experter och forskare.

– IPBES senaste rapport från 2019 visar svart på vitt att läget är kritiskt för den biologiska mångfalden och det enda hållbara framtidsscenariot innefattar en genomgripande samhällsomställning. En miljon av jordens åtta miljoner arter riskerar att utrotas inom några årtionden. Det går inte längre att blunda för problemet! Säger Emma Dalväg.

Representanter från IPBES kommer till Göteborg i november för att ta emot priset.

Ur juryns motivering:

IPBES has had a decisive role in outlining the drivers of biodiversity loss, communicating the magnitude of the problem and laying the groundwork for a new agenda and transformative change in relation to biodiversity. Through their methodology, which includes research in both natural and social science as well as including the importance of indigenous peoples' knowledge and experience, they have increased the opportunities for evidence-based decision-making by policy makers."

Fotnot: Caminos redaktör Johanna Stål sitter i juryn för Win Win Gothenburg Sustainability Award