De lever vanlife med barn

Bo enkelt i en van, utan en massa ägodelar, och åka var man vill, när man vill. Så ser mångas bild av den ultimata friheten ut. Instagram svämmar över med flashiga konton på unga människor som lever vanlife. Barnfamiljer som gör detsamma hör dock till ovanligheterna. Det vill familjen Britzén ändra på.
Dela artikeln

Den 19 juli 2019 lämnade familjen Britzén lägenheten på Pennygången i Göteborg och hängav sig fullt ut för ett liv på resande fot. Mamma Ida, pappa André, storasyster Noa (då 3 år) och lillebror Odd, endast sex månader gammal begav sig iväg. Med lägenheten uthyrd skulle deras hem istället bli detsamma som deras färdmedel. Den dröm som planerats länge skulle nu sättas i verket.

– När vi hade sparat pengar i fem år och Odd hade kommit bestämde vi oss. Nu är det dags att åka, berättar Ida Britzén.

En husbil skulle inhandlas och det skulle vara en som kunde köra på platser på dåligt väglag för att kunna komma så nära naturen som möjligt. Den skulle också helst vara svart för att inte sticka ut så mycket där de parkerar för natten. Valet föll på en ny fyrhjulsdriven Robeta Camper Van med fyra sovplatser. Planen var att dela upp resan i tre faser. Den första var ett test på tre månader i Sverige och Europa, för att se hur det var att resa med små barn. Den andra fasen var en vintersäsong i Åre-området (då boende i lägenhet) och den tredje en långresa i Europa till och med sommaren 2021. När jag träffar familjen var planen att fas tre skulle inledas, men i och med den osäkra situationen för resande har de fått styra om sina planer.

– Om länderna öppnar upp allt och det känns bra och tryggt så kör vi vidare ut i Europa, men annars avbryter vi. Nu fokuserar vi på Sverige istället, säger Ida.

Familjen verkar dock inte särskilt brydda över de ändrade planerna. Med ett stort intresse för utomhusaktiviteter, finns mycket att utforska i Sverige. Vintersäsongen blev lång, ända till slutet av april. Inför resan hoppades Ida och André innerligt att barnen också skulle tycka om aktiviteterna.

– Noa älskade skidbacken, det var succé! Det kunde ju ha blivit tvärtom, det vet man aldrig. Det är en fantastisk bonus att få göra det vi gillar och dela det med dem, beskriver André.

Skidåkningen i svenska fjällen blev en succé. Barnen älskade det, till Andrés och Idas stora glädje. 

Inför vår träff har de nyligen bytt ut skidutrustningen på taket av husbilen till till diverse surfbrädor. En SUP (stand up paddle-board) är perfekt för svenska förhållanden och kräver inga vågor.

– Det är jätteroligt att surfa men det är roligast med skidor. Då åker vi så snabbt, beskriver Noa med ett spirande leende.

Noa, nu snart 4 år, busar med mig under intervjun. Hon gömmer sig bakom mig och tar fram sin leksakskamera och fotar när jag gör det. Lille Odd, nu 1,5 år, knatar omkring och utforskar miljön runt sjön där vi träffas. Under vintern har Odd har mest åkt snowboard med pappa i bärselen, men mot slutet av säsongen började han vilja gå runt och testa saker i snön själv. Barnen verkar inte ha ont av runtflackandet, utan upplever husbilen som ”hemmet”, beskriver Ida. De brukar ofta parkera vid lekplatser, där barnen och en förälder leker medan den andra lagar mat.

– Noa är bra på att hitta nya kompisar. Hon frågar ofta på lekplatser om hon får vara med och leka. Det var jag lite orolig för innan, berättar Ida.

Just nu är en av familjens vanligaste aktiviteter att paddla SUP (stand up paddleboard). 

Lekfulla är överhuvudtaget ett bra samlingsord för familjen Britzén. De vuxna verkar ha minst lika mycket upptäckarnyfikenhet och rörelseglädje som barnen. Men att leka, sporta och resa med barn innebär förstås också att man behöver ha koll på säkerheten. Det är all möjlig utrustning med olika flytvästar, skydd, hjälmar och våtdräkter. Barnen behöver kanske extraförsäkringar, och BVC-kontroller och tandläkartider måste fås in.

– Det var en anledning att vi valde att vara mest i Sverige den första tiden, berättar Ida.

Men det mesta fungerar bra även på resande fot inom EU, menar hon.

– När vi var i Nederländerna fick jag Borelia och fick vård där gratis som EU-medborgare, berättar André och lägger till: Man kan ju alltid avbryta resan och ta sig hem också.

Noa vill också fotografera. 

Ida är tjänstledig från sitt jobb som kurator på ett barnsjukhus och Andrés senaste anställning var som valsamordnare för Göteborgs Stad. Tiden innan resan jobbade han dubbelt för att spara ihop pengar. På resan har det gått åt mest pengar på vintersäsongen, på boende, liftkort och utrustning. Sommarsäsongen i husbilen är billigare. De ”fricampar” ofta på platser där det inte kostar något att stå och vattensporterna är billiga när man väl har utrustningen. Nere i Europa är det lite olika hur svårt det är att hitta bra platser att stå på. Nederländerna och Belgien upplevde André och Ida var krångligare än i exempelvis Frankrike och Tyskland.

– De idealiska platserna vid stränder som man får stå på var sällsynta. Det är mycket förbudsskyltar. Där var det även svårt att hitta platser att fylla på vatten, beskriver de.

I Sverige är det ofta lättare att hitta fina platser att stå på med husbilen gratis, speciellt i inlandet. En sak som är lite annorlunda i husbilslivet är toabesöken. I familjen Britzén får barnen använda husbilens lilla toa, som behöver tömmas mellan varven. De vuxna försöker framförallt använda offentliga toaletter. Många tänker att husbilslivet är trångt och därför blir påfrestande med livliga barn. Visserligen är det en utmaning att åka långa sträckor med bilen, men annars är det inget som de haft ont av, menar Ida.

– Många tror att vi är inne hela tiden, men vi är minimalt där. Det är mest frukost vi äter inne, annars är vi utomhus mest hela tiden och det älskar barnen, beskriver hon.

Utomhuslivet kräver dock att vädret är ok, något som ju inte alltid är fallet, särskilt i Sverige.

– Vi har haft tur med vädret och man kan faktiskt planera resan efter var det ska vara fint. Eller så försöker vi planera in andra aktiviteter i förväg när det ska bli dåligt väder. Det kan vara att gå på museum, lekland eller checka in på en camping och kolla på lite serier och redigera våra filmer, beskriver André.

Ida, Noa och Odd Britzén framför hemmet

Efter en träff med familjen Britzén är det enkelt att förstå varför de har valt att kalla sig ”Happy family in a van” på sociala medier. De ger intrycket av en äventyrlig och levnadsglad familj som rullar runt på vägarna och lever det fria utomhuslivet. Genom sin resa hoppas de nu också kunna inspirera fler till att våga ta steget. För André är det självklart:

– Det är det ultimata sättet att resa på!

Semestra hållbart med husbil

Att semestra med husbil är enligt det forskningsbaserade räkneverktyget Klimatsmart semester ett av de mest hållbara sätten att semestra på, eftersom man har med sig boendet. Enligt ett räkneexempel kan en familj med fyra personer under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50 procent jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell. Då är klimatpåverkan uträknad med konventionell diesel, det bränsle som de flesta husbilar använder. Det går att minska utsläppen ytterligare genom att välja biodiesel (HVO 100) om biltillverkaren har godkänt det, vilket Citroen har gjort (de som tillverkat motorn i Robeta Camper Van). HVO100 finns numera på ett antal OKQ8-, Tanka- och CircleK-stationer i Sverige. Det finns också ett antal dieslar som är godkända i alla bilar med en större mängd biodiesel som t.ex. RE+ på St1 (50 procent) eller Preems Evolution Diesel (40-50 procent biodiesel). För mer inspiration kring hållbarhet och vanlife följ hashtagen #responsiblevanlife