Vandring nära staden: Gotaleden

Nu är det hög tid att upptäcka de stadsnära vandringslederna. Vandring är en Corona-säkrad aktivitet som passar året om, speciellt när du bor och äter ute i naturen. Camino testade ettåringen Gotaleden, en vandring med enastående natur, lyxiga matupplevelser och boenden i toppklass.
Dela artikeln

Den bästa vandringen är den som blir av. Med Corona-reserestriktionerna för resor har det varit svårt att få till några vandringsutflykter längre bort. Som tur är har vi i Sverige många fantastiska leder väldigt nära städerna, på många ställen startar eller passerar lederna centralt i staden. Ett exempel är nyöppnade Gotaleden, som startar utanför turistbyrån vid "Kopparmärra" i Göteborg till och går till Alingsås. Sträckan är totalt 7 mil lång och passar att beta av under 3-4 dagar, med bekväma stopp längst vägen.

Tips nummer 1: Vandring ska vara njutning

När jag provade Gotaleden valde jag att hoppa på leden vid etapp två, Skatås motionscentral, istället för vid starten, Kopparmärra, eftersom den första delen är på asfalt. För turisten kan det vara spännande att gå den biten, men för en göteborgare är det inte så särskilt spännande och jag vill inte riskera skavsår redan första timmarna. Det blev till att hoppa på lagom till kaffepaus nummer ett.

Vi var ett gäng på sju personer som gick tillsammans och vandringen startade fredag morgon vid 9-tiden. Vid Skatås stötte vi på ett annat gäng som skulle gå samma led, vilket innebar återkommande träffar. Det är alltid en trevlig motivator och en trygghet att kroka an till andra gäng att dela erfarenheter med.

Från Skatås går Gotaleden genom det stora och oerhört vackra Delsjöområdet som ligger i de östra delarna av Göteborg. Det finns gott om badmöjligheter, vackra lövskogar, fina stigar och en mäktig utsikt uppifrån vindskyddet vid Getryggen, där den hugade även kan övernatta. Vi satsade dock på en lite lyxigare resor, som jag kommer till senare. En aspekt med tätortsnära vandring är att skogarna delas med fler, såsom mountainbike-cyklister, ridskolor och orienterare. Med rätt inställning blir varje möte en pausmöjlighet och en övning i att låta alla intressen få plats.

Efter medhavd lunch vid Getryggen vandrade vi vidare mot Kåsjön. Där tog vi ett dopp, slängde skräp och fyllde på vattenflaskor (två, skulle det visa sig, sällsynta möjligheter längs leden).

"Vad sägs om en Strawberry daquiri-öl efter en heldags vandring?"

Sista biten till Jonsered är lättvandrad och mycket nedför. Vi anlände vid sextiden till Le Mat B&B i Jonsered och checkade in snabbt för att sedan bege oss till grannen Poppels Öl & Mat för en rejäl, vegetarisk middag. Den nyöppnade restaurangen ligger vägg i vägg med Poppels bryggeri och serverar pubmat med lite lyxigare känsla. Ett stort plus går till småglasen med öl man kan köpa för 30 spänn för att testa fler roliga sorter. Vad sägs om en Strawberry daquiri-öl efter en heldags vandring? Stämningen på puben var på topp och det kommer troligtvis att bli en återkommande favorit. Med tunga ögonlock och pulserande ben somnade vi sedan snabbt i de mjuka sängarna.

På Poppels Öl & Mat kan man dricka öl i små glas, vilket möjliggör att testa flera olika unika sorter.

Tips nummer 2: Se till att ha ungefär samma tempo som dina medvandrare

Jag tyckte att vår planering var väl optimistisk, med ett snitt på cirka tre mil per dag. Som van vandrare brukar jag ha rejält tilltagna pauser för att ligga och titta på molen, bada i varenda vattendrag jag passerar och äta mycket snacks. Mina medvandrare hade betydligt högre ambitioner på tempo så jag halkade ibland lite efter, fick många skavsår och dessutom ont i höfterna under dag två. Som grädde på moset hade jag för tung packning, men hade turen att få hjälp med bärandet av en av vännerna under den mördande sista timmen.

Sträckan Jonsered-Lerum-Floda är annars den vackraste sträckan på leden. Jonsereds bokskogar, vackra vyer över Aspen, vandring mellan hagar och skogar längst Säveån efter Lerum centrum, spännande historik kring Hedefors bruk och Hillefors kvarn och sedan den vansinnigt vackra, regnskogsaktiga vandringen mellan Stenkullen och Floda.

Hillefors kvarn längs Säveån ligger mycket vackert.

I Floda föll vi matta ner på stolarna hos hållbarhetsmeckat Garveriet, lagom för att få den sista lunchen innan den var slut för dagen. Matta av intrycken och all skönhet som liksom fått andan ur oss. Garveriet serverar mat med helhetstänk på hållbarhet, ner i minsta lilla beståndsdel. De arbetar med matsvinn, alternativa proteiner, kulturspannmål och allt annat man kan tänka sig, och dessutom är det gott och ett vackert ställe att vara på.Några kardemummabullar åkte också ner i packningen för resterande vandring.

Eftersom hotellet på Nääs fabriker, den naturliga nästa nattvistelsen, var fullbokad, tog vi den milslånga omvägen till Öijared Hotell. Ett vackert ställe, men en tråkig omväg via en asfalterad väg, som inte var njutbar för trötta fötter. Väl där lyxade vi till det med bastu, varma bad, mycket mat och ytterligare en natt med djup sömn.

Tips nummer 3: Ha alltid med dig två par skor

Skoskaven inför dag tre var vansinnig. Tre bubblor på vardera fot, jag förbannade min tunna och känsliga fot-hud. Min kompis tröstade mig med att jag "i allafall har snygga fötter". Jag muttrade bittert ”hellre fula och tåliga tack”. Jag hade inte med extra skor utan fick bita ihop. Dag tre gick via den härliga miljön vid Nääs slott till den gamla bruksbygden Tollered, med alla fina gamla hus och ner till Nääs Fabriker. Där tog flera ett dopp (inte jag denna gång – mina fötter värkte för mycket så jag klarade inte att ta av skorna), köpte med oss lunch i caféet och drog vidare.

Sedan följde ganska mycket asfaltspromenad, om än i vacker miljö. Jag insåg överraskad att leden går rätt över den gamla fårgården Mysten, som ägs av släktingar till mig. Det blev ett glatt spontanbesök, om än utan kramkalas i Corona-tider. Ibland har gårdsbutiken på Mysten öppet och för det mesta kan man besöka det gamla huset på tomten som visar hur livet var där för 100 år sedan.

Leden går sedan vidare ner mot Ingared och Norsesund. Vid den vackra pendelstationen i Norsesund, som ligger nästan ovanpå vattnet, hoppade jag på tåget tillbaka till Göteborg. Mina fötter tackade mig för det och jag njöt av att glida hemåt i solskenet. Annars hade jag gärna ätit på det berömda stationshuset i Norsesund.

Det som återstod av gänget (tre modiga var kvar vid det här läget) gick vidare till Alingsås, via Västra Bodarna, en sträcka som tog längre tid än väntat, enligt dem. De var framme vid sju-tiden på söndagskvällen, exakt enligt planerad tidsplan. Jag hoppas kunna beta av den sista sträckan någon annan dag.

Det är fantastiskt att kunna vandra så nära hemmet och det är grymt att det går pendeltåg som enkelt går att hoppa av och på längst leden vid behov. På en halvtimme var jag hemma igen och kunde stoppa fötterna i flip-flops (som jag bodde i en vecka efteråt). Att vandra nära hemmet ger en också massa tips på nya pärlor, badplatser, picknick-utflykter och nya lekplatser att ta med barnen till. Givetvis kan man tälta eller sova i vindskydd, men vill man göra det till en lyxigare upplevelse är det bra att det finns så fina boenden och så bra mat längst vägen.

Gotaleden initierades av Hans Svensson som kom på iden när han och hans fru skulle vandra delar av El Camino till Santiago de Compostella för några år sedan.
– Vi träningsvandrade en hel del på hemmaplan och vandrade bland annat Lerum-Alingsås och Lerum-Göteborg och insåg att vi har en otroligt vacker natur på hemmaplan med förutsättningar för njutbar vandring, berättar Hans.

Han identifierade ett stort antal ställen som erbjöd fika, lunch, övernattning med mera och tog sommaren 2018 kontakt med Turistrådet Västsverige där han presenterade sin idé.

– Tanken var en njutbar vandringsled från centrala Göteborg till centrala Alingsås. Turistrådet nappade och sedan var allt igång. I oktober 2018 fick vi tilldelade medel från Göteborgs insjörike och 9 månader senare invigdes leden den 14 juni 2019. Under första året har ca 10 000 personer vandrat på leden.

Det är lätt att glömma bort allt vackert på hemmaplan i vår iver att resa långt bort och upptäcka nytt. Kanske kommer Corona-krisen leda till ett vi återupptäcker vår egen bakgård.

Några fler leder som börjar i staden

  • Från Bulltoftaparken i Malmö kan du hoppa på Skåneleden, som även går rätt genom Helsingborg.
  • I Björkhagen, Stockholm kan du hoppa på Sörmlandsleden.
  • Från Kroppkärr i Karlstad kan du vandra Frödingleden till Alsterdalen och sedan fortsätta vidare på en naturstig
  • I Ånnaboda utanför Örebro kan du hoppa på Bergslagsleden