Här cirkuleras trädgårdsprylarna

På Växtåterbruket får trädgårdssaker ett andra liv. Krukor, uttjänta resårmadrasser och små sticklingar får plats bredvid högar av innerkrukor och terrakottarör. Trädgårdsskötsel ligger i ropet, menar verksamhetsledare Stina Moberg, som berättar att Växtåterbruket snart kommer skala upp sin verksamhet.
Dela artikeln

En återvinningscentral är kanske inte drömutflykten en ledig dag. Här är vi vana att trängas bland andra stressade med fulla bilar och släpkärror, som man bara vill tömma och sedan dra därifrån. Men kanske kan en återvinningscentral vara något annat? En spännande mötesplats för återbruk?

Vid Kikås återvinningscentral i Mölndal möter Stina Moberg upp. Precis utanför bommarna, en bit upp åt vänster ligger några små byggnader och en skylt som säger ”Växtåterbruket”. På torsdagar och fredagar under sommarhalvåret kan den som vill shoppa återbrukade krukor, trädgårdsinredning och en del plantor. Det går att skänka saker direkt till Stina eller hennes kollegor, även om det mesta kommer från saker folk dumpat på återvinningscentralen.

– Det är ett väldigt stort intresse för trädgårdsprylar, i år har det fullkomligt boomat, säger Stina. Det är människor i alla åldrar från såväl Angered som Billdal som kommer hit. De har hört talas om oss ryktesvägen, via sociala medier eller i tidningsartiklar.

Växtåterbruket startades 2018 av Stina Moberg, som omskolat sig till trädgårdsmästare, men var trött på att så mycket med trädgårdar handlar om nyköp och konsumtion. Folk rev upp gamla trädgårdar och köpte nytt. Stina vill visa upp hur många saker man kan återbruka i trädgården, utan att behöva köpa nytt: en rostig resårmadrass kan användas som spaljé exempelvis.

– Större krukor, plastinnerkrukor och terrakottakrukor med patina är populärt. Men även växter är populärt. Jag hinner inte med att fixa så mycket växter som efterfrågas.

I år säljer Växtåterbruket även tomatplantor från Torrekulla gård, som i år inte kan ha sina marknader på grund av Corona.

Det är populärt med återbrukade plastinnerkrukor

I dagarna har det precis blivit klart att Kikås återvinningscentral ska få en kretsloppspark med fokus på återanvändning. I höst börjar det byggas och tanken är att det ska vara klart till hösten 2021. Idén är inspirerad av Återbyggsdepån i Malmö, Kringwinkle i Nederländerna, Retuna i Eskilstuna och Alelyckan i Göteborg och tanken är att det ska bli en anläggning för insamling och försäljning av återanvändningsbara produkter och material. I planerna finns en butik för trädgårdsåterbruk.

– Det finns ett stort behov av återbruk och kommunen behöver bidra för att det ska bli av.

När vi sitter och pratar kommer en man förbi med en liten rostig fjäder och frågar om han får köpa den. Trots att det egentligen är stängt låter Sina honom få den, mannen är konstnär och använder fjädrarna till att göra fåglar av.

Stina berättar att det finns så mycket att göra med återbrukat material. Man kan samarbeta med konstnärer och odlingar, typ tillsammansodlingar. Sly som folk slänger kan det göras slystaket av.
– Man skulle kunna ha ett nätverk av återbruk, arbeta med sociala företag, ha workshops och utbildningar, säger Stina som är fylld av energi och idéer.

2021 ska den nya kretsloppsparken i Kikås vara klar

Men det finns också många utmaningar med storskaligt återbruk, även om Stina i grunden är positiv. Det krävs kunskap i kvalitet, vad människor vill ha och vad som går att använda hos de som väljer ut vad som ska återbrukas. Eventuellt skulle man kunna ha en webbutik, men det är mycket arbete med att fota varje enskild produkt.
– Vi behöver ha både små söta återbruksbutiker och stora återbruksgallerior. Det storskaliga måste finnas precis som det kvartersnära. Ibland behöver man kunna köpa stora mängder av en viss sak.

Som brädor exempelvis. Den andra butiken som ska öppna nästa höst är för återbruk av byggvaror. Stina berättar att en tanke är att kunna ta hand om allt fint virke som folk slänger och sortera upp det så det går att köpa stora mängder av samma sort. Även sten, fint gammalt tegel och betongplattor är saker som de kommer satsa på.

– Vi vill få in nya kunder som inte handlat återbruk innan, men hur lockas de? Vi måste hålla en viss höjd, jobba mer med rengöring, med att reparera, måla etcetera. En del saker kräver omfattande förberedelser för återanvändning. Vi vill kombinera patina med saker vi fixat iordning helt enkelt.

Det är fullt upp på återvinningscentralen i Kikås, med andra ord. Här formas morgondagens konsumtion idag. Och om du ändå åker till Kikås, missa inte Sveriges största fristående insektshotell, några hundra meter från återvinningscentralen.

Under hösten 2020 öppnar dessutom en återbruksarena i nedre delen av det som kallas Mölndals kråka. Där är fokus på redesign och finare återbruk.