Johanna Stål
1 förpackning förkokta baljväxter = 230 gram avrunnen vikt = ca 4 dl
Använd motsvarande vikt/volym kokta gula ärtor eller frysta (tinade) gröna ärtor. Koka 1 1⁄2 dl röda linser för 1 sats hummus, låt rinna av väl innan du mixar. Till röda linser behövs ingen extra vätska.
Ingredienser
1⁄2 dl vatten
2 msk ljus tahini
1 förpackning kokta kikärtor
1 ekologisk citron, zest och saft flingsalt
Gör så här: Mixa ihop vatten och tahini. Skölj av (men spara gärna
1 msk av kikärtsspadet och tillsätt för extra mycket fluff!) och tillsätt baljväxterna. Mixa tills slätt – eller chunky, beroende på vad du gillar. Smaka av med salt och eventuella smaksättningar.
Förslag på smaksättning
1) 2 nävar blandade färska örter + riven vitlök
2) 1 näve rostade morötter, rödbeta eller pumpa
3) 1 rostad paprika och 2 soltorkade tomater
4) 1 dl surkål
5) 1 helrostad vitlök och 5 färska dragonblad
6) Malen gurkmeja + malen ingefära + malen spiskummin