Hummus, grundrecept

Ett grundrecept på hummus är något alla borde kunna rabbla upp om man så blev väckt mitt i natten. En klassisk hummus görs på kikärtor; jag brukar även mixa ihop en rad andra baljväxter för variation. Men här kommer ett grundrecept som kan följa dig längst livet.
Dela artikeln

1 förpackning förkokta baljväxter = 230 gram avrunnen vikt = ca 4 dl

Använd motsvarande vikt/volym kokta gula ärtor eller frysta (tinade) gröna ärtor. Koka 1 1⁄2 dl röda linser för 1 sats hummus, låt rinna av väl innan du mixar. Till röda linser behövs ingen extra vätska.

Ingredienser

1⁄2 dl vatten
2 msk ljus tahini
1 förpackning kokta kikärtor
1 ekologisk citron, zest och saft flingsalt

Gör så här: Mixa ihop vatten och tahini. Skölj av (men spara gärna
1 msk av kikärtsspadet och tillsätt för extra mycket fluff!) och tillsätt baljväxterna. Mixa tills slätt – eller chunky, beroende på vad du gillar. Smaka av med salt och eventuella smaksättningar.

Förslag på smaksättning

1) 2 nävar blandade färska örter + riven vitlök
2) 1 näve rostade morötter, rödbeta eller pumpa
3) 1 rostad paprika och 2 soltorkade tomater
4) 1 dl surkål
5) 1 helrostad vitlök och 5 färska dragonblad
6) Malen gurkmeja + malen ingefära + malen spiskummin