Vad är grejen med växtbaserat?

Vi behöver lära oss laga mat på ett nytt sätt, menar Therese Elgquist, matkreatören som är aktuell med nya boken Växtbaserat. I den lär hon ut grunderna för hur man komponerar menyer utan animalier och mejeriprodukter och ger tips på ingångar till det nya köket.
Dela artikeln

Therese Elgquist är matkreatören bakom Instagram-kontot @plantbasedbythess, författare till böckerna The new green salad och The new green protein och receptutvecklare för de populära Food Pharmacy-böckerna. I höst är hon aktuell med Växtbaserat, en sorts matlagningshandbok för växtbaserad mat. I tider när allt fler vill äta mindre kött och mejeriprodukter tycker Therese att det behövs guidning kring hur man komponerar menyer som är både näringsrika och goda.

När började ditt intresse för det växbaserade?
Det började när jag gjorde praktik på tidningen Buffé för fem år sedan. Jag har alltid varit inriktad på grönsaker och när jag sedan började frilansa gav jag ut min första bok The new green salad 2018. Efter det började hela samhället fokusera ännu mer på grönt och veganskt och det kommer ut nya produkter hela tiden. Nu vill jag göra den växtbaserade maten ännu mer folklig.

Vad är skillnaden mellan veganskt och växtbaserat?
– Om man benar ut terminologin så handlar veganism om mycket mer än bara vad man äter, i många fall är det kanske först och främst är ett politiskt ställningstagande och en hel livsstil som utgår ifrån djuretik. En livsstill som genomsyrar alla delar i vardagen och livet. Jag pratar om min mat som växtbaserad eftersom jag tycker att det låter inspirerande och tillåtande - och vill bryta loss från alla eventuella förutfattade meningar om vad vegansk mat innebär. Växtbaserad mat handlar, i min värld, inte om att efterlikna kött eller andra animalier, utan om att helt enkelt låta växter få vara just växter eftersom det är då det blir som allra godast! Med lite kunskap om smaker, texturer och näring i växtriket är det inte speciellt svårt. Och så vill jag tro att växtbaserat är något man kan kombinera med annan mat om man önskar det, det finns inga rätt eller fel, medan vegansk kanske är något man gör fullt ut.

Vad skiljer boken mot en vanlig kokbok?
Det är mer av en matlagningbok som presenterar den nya ”växtmodellen”. Jag har brutit ner ett gäng växtbaserade rätter i dess beståndsdelar och presenterar dem på ett helt nytt sätt.

– Jag har träffat många väldigt duktiga kockar som berättat att de upplever det som en utmaning att laga växtbaserad mat. Eftersom denna typen av matlagning helt enkelt inte ingått i deras skolning, i alla fall inte i samma utsträckning som annan matlagning. Det finns med andra ord en stor kunskapslucka, bland både hemmakockar och professionella kockar.

Vad har du på gång framöver?
I sommar ska jag resa genom hela landet och prata mat, innovationer och matturism. Det kommer bli en miniserie för sociala medier ihop med Visit Sweden. Jag har varit lite orolig kring reserestriktionerna och Corona men hoppas att det blir av.

Hur har Corona påverkat ditt arbete?
Precis som för alla så har många grejer blivit inställda. Men jag skriver löpande recept för Göteborgs Posten och sådana saker har inte ställts in. Många projekt som rör hållbar mat och lokal mat har blivit ännu viktigare och aktuella i och med Corona. Jag hoppas verkligen att vi kommer ut ännu starkare och ser världen på ett helt nytt sätt efter detta.

Vad vill du ge för tips till nybörjare på växtbaserad kost?

– Gör det på ditt sätt! Kanske är det att, vad det lider, äta helt växtbaserat, eller att göra det då och då. Oavsett “mål” kanske du kan börja med att lära dig att göra en god hummus, efter ett tag börjar du variera den. Sedan lär du dig växtbiffar osv. Pö om pö kan du få in mer gröna saker i din meny. Lär dig grunder och sedan hur man kan variera dem.

– Jag vill också tipsa om att preppa och förbereda. Och om baklängesmatlagning: att kolla in i kylskåpet och se vad som finns och sätta ihop en meny av det, istället för att tänka: idag vill jag ha soppa.

Hur resonerar du kring att äta mat som kommer från markintensiv odling i tropiska regioner, typ mandlar och cashewnötter?
– Det är supersvårt. Mandlar exempelvis kräver jättemycket vatten. Det krävs att folk vågar satsa på att odla saker i Sverige och att det finns fabriker som kan ta hand om och processa den. Det krävs en större medvetenhet och vi behöver hjälpas åt att ta fram mer hållbara alternativ. Det finns protein i havre exempelvis, det pratar vi inte om. Avokado är trendigt, men det är också ett problem. Kanske funkar det inte att alla äter en avokado per dag?

– Acai-bär är onödigt när det finns lingon, fast det anses inte lika coolt. Vi kanske inte måste ha kokos, acai och avocado etc. Kanske kan vi stötta experiment där man odlar svenska grödor?

Vad är din favoritmat?
– Kål funkar alltid. Färsk vitkål med lite rapsolja som bakas i ugnen med rostade bovete ovanpå. Mums.

Utdrag av recept från boken Växtbaserat:

Hummus, grundrecept

Vegagen med rödlök och äpple

Ultimata formulan för sallader och bowls