Så aktiverar du din garderob

Mellan 60 och 80 procent av det som finns i vår garderob använder vi inte. Istället köper vi nytt. Maria von Wachenfeldt, modeintresserad skribent och författare till studieplanen Aktivera din garderob ger här sina bästa tips för den som vill skapa hållbara klädvanor och en mer klimatsmart garderob.
Dela artikeln

Det snabba modet, ständiga reor och pressade priser gör våra garderober välfyllda, samtidigt som det lätt leder till felköp och att vi använder respektive plagg allt mindre. Varje person i Sverige slänger i genomsnitt åtta kilo kläder/textil per år, varav fem kilo är fullt användbara kläder.

1. Ser över relationen mellan dig & din garderob
När du aktiverar din garderob handlar det om att upptäcka det du redan har och se på dina plagg med nya ögon. En regelbunden inventering av kläderna är det bästa för att få en bra översikt och en tumregel kan vara att gå igenom garderoben inför varje säsong (eller i alla fall någon gång per år om tiden inte räcker till). Försök då att ge dig tid till att prova igenom alla dina plagg och ställ dig själv frågor som: Är det mer än ett år sedan plagget användes? Passar det? Är det trasigt men kan lagas? Utifrån frågorna kan du sedan sortera kläderna.

Det är alltid bra att ha ett system att utgå ifrån, exempelvis högar för plagg som ska sparas, skänkas, lagas och re-designas. När du spenderar tid i din garderob kommer du inse att det finns mer att hämta än vad du tror. Det handlar inte bara om att handla och konsumera, ha tankesättet istället att du ska shoppa i din egen garderob. Garderobsinventeringar kan också vara en rolig grej att göra tillsammans med en vän som kan se din garderob med nya ögon och ge dig råd kring plagg du är osäker på.

2. Stil och styling
När du förstår dig på din personliga stil men också handlar utifrån din livsstil och personlighet lägger du grunden för att skapa en mer klimatsmart garderob.

Om du är maximalist och gillar att ha ett flöde av nya plagg i garderoben kan klädbyten bli ett hållbart alternativ. Är du däremot mer minimalistiskt lagd kanske det kan vara värt att börja bygga en kapselgarderob där många av plaggen matchar. En klimatsmart garderob är olika för olika personer. Det är därför viktigt att du hela tiden har dig själv som utgångspunkt. Kläder öppnar upp för kreativitet och uppfinningsrikedom. Kanske har du en jättetrendig outfit i din garderob men inte har tänkt på det för att du inte kombinerat de plaggen med varandra. Ibland kan det vara svårt att tänka nytt kring styling. Ofta kan det ge inspiration att se hur andra med liknande stil kombinerar plagg. Ett tips är att följa personer med intressant stil på sociala medier och försök göra eventuella nyköp secondhand.

Gå på klädbytardagar och ta med sådant du kanske vanligtvis inte hade köpt. Kanske hittar du något nytt?

3. Vårda dina kläder

Det kan vara lätt att slentrianmässigt hamna i att alltid slänga plagg eller skänka i väg dem. Tänk istället ett varv till: varför inte pigga upp kläderna och ge dem nytt liv?Det är roligt och behöver inte vara särskilt svårt.

Det finns mycket inspiration att hämta på Youtube - allt ifrån hur du kan piffa upp plagg med textilpennor eller ta bort en jeansficka. Kolla här för några sätt att laga barns kläder, här för tips på hur du lagar hål i en t-shirt eller här för tips på hur du lagar hål i jeans med synliga mönster.

Var nyfiken och kreativ. Trasiga plagg är också lätta att åtgärda genom att lämna dem till en skräddare. Är du själv kreativ kan du också testa att laga plaggen på egen hand.

Att lappa och laga kan vara en rolig grej att göra tillsammans med andra och det finns även här mycket tips på Youtube. När du tar hand om och vårdar dina plagg känner du också en större kärlek för dem. Försök också vädra dina plagg mer och på så sätt minska tvätt.

4. Byt kläder
Det råder delade meningar kring hur många gånger ett plagg används. De siffror som är mest vedertagna är att ett klädesplagg i genomsnitt används mellan fyra och sju gånger. Eftersom den största klimatpåverkan ligger i klädernas produktionsfas kan du minska din miljöpåverkan bara genom att använda dina kläder några extra gånger.

80 % av miljöpåverkan av ett plagg kommer från produktionen. Bild: Mistra Sustainable Consumption

Du kan också se till att klädernas liv förlängs, exempel via klädbyten. Klädbyten är hållbart både för klimatet och för plånboken. Det är också ett roligt sätt att förnya garderoben. Försök ta med dig något plagg extra som du kanske inte hade köpt och testa sen hemma att styla det med dina befintliga kläder. Då kan du leka fram roliga och spännande outifits och kombinationer.

Försök att regelbundet gå på klädbyten och avsätt gärna en låda hemma för kläder som du byter bort. På så sätt får du ett flöde i garderoben utan att köpa nytt.

Och till sist… Det är inget fel med att köpa nya kläder. Men när du handlar nytt så tänk gärna utifrån kvalité och satsa på hållbara märken. Framförallt så ska du satsa på det som är hållbara plagg för dig själv och som du kan använda många gånger. När du inventerar garderoben regelbundet är det lättare att upptäcka ”luckor” och då är det också lättare att handla medvetet och investera i rätt plagg. Tänk att en hållbar garderob inte handlar om pekpinnar. Se det snarare som en inspiration och att kläder ska vara roligt.

Marias mode-instagramfavoriter:

@Mrspress (Clare Press)

@Fairfashionistafilippa (Filippa Nielsen)

@Johannanilsson.se (Johanna Nilsson)

@100procentsecondhand (Elisabeth Caspani Gustafson)

@Marialagerman.co (Maria Lagerman)

@VvlpesPostAvrem (Rasmus Almerud)

@Cnille (Christopher Nilsson)

@Vintagemannen (Ingemar Albertsson)

@Fash.rev (Fashion Revolution)

@Weredofashion.se (WeReDo Fashion)

Studieplanen Aktivera din garderob, hittar du här!