Airbus satsar på vätgas som framtidens flygbränsle

Idag presenterade flygplanstillverkaren Airbus tre konceptflygplan med vätgas som bränsle. I och med denna viljeinriktning pekar de ut vätgas som framtidens flygbränsle snarare än batteriteknik, och vill ha resten av flygindustrin med sig.
Dela artikeln

–- Det här är den mest intressanta förändringen någonsin för flygindustrin, sa Glenn Llewellyn från Airbus under presentationen som Live-sändes från franska Toulouse där huvudkontoret ligger.

Airbus har som ambition att de ska sätta det första utsläppsfria kommersiella flygplanet på marknaden år 2035. Deras tre konceptplan som presenterades idag går under namnet Zero-e, där e:et står för elektrifiering. När vätgas är bränsle används även bränsleceller som omvandlar vätgasen till elektricitet (och vattenånga). Två av konceptplanen liknade till utseendet dagens plan, ett var propellerdrivet och ett hade modifierade jetmotorer. En stor skillnad från dagens flygplan är att omkring en tredjedel av flygplanskroppen går till att agera bränsletank. Airbus tänker använda flytande vätgas, vilket visserligen väger en tredjedel av vad traditionellt flygfotogen gör men det kräver 4 gånger så stor volym, och behöver förvaras i minst minus 253 grader Celsius för att hålla sig flytande. Detta innebär med största sannolikhet att planen kommer kunna flyga kortare distanser än sina fossildrivna motsvarigheter och ha färre passagerare.

Därmed kommer vätgasplanen också föra med sig konsekvensen att det blir dyrare att flyga, något som går i linje med att flygandet behöver minska i sin helhet för att nå klimatmålen. Detta var dock inget som de gick in på under Airbus presentation.

"Det kommer att vara säkert"

Det tredje konceptplanen har en helt ny design där flygkroppen är en enda stor vinge. Airbus idé är att denna design kan vara bättre anpassad till de nya krav som vätgasen för med sig, där det behövs en större flygplanskropp för att få plats med fler passagerare tillsammans med bränslet. För den som oroas över säkerhetsaspekterna med vätgas menade Airbus att även fotogen är högexplosivt, något som branschen lyckats hantera under decennier.

– Det kommer att vara säkert, konstaterade Jean-Brice Dumon, chefsingenjör på Airbus.

Vilket av dessa tre plan som blir verklighet vet ännu inte Airbus men företaget som är en av världens två största flygplanstillverkare skickade under dagen en tydlig passning till resten av flygindustrin om att vara med på resan där vätgas ringas in som det primära framtidsbränslet. Batteriteknologin går inte så snabbt som Airbus vill och för att vätgasen ska vara ett bränsle som verkligen leder till lägre utsläpp krävs det förstås att det produceras av förnybara energikällor. Det krävs därmed en helt ny infrastruktur runt om i världen för att detta ska kunna bli verklighet.