I oroliga tider går vi nya vägar

LEDARKRÖNIKA. Vi står mitt uppe i en historisk omställning av våra samhällen. Corona-pandemin har vänt upp och ner på det allra mesta och ingen är oberörd av dess framfart och de restriktioner det inneburit. Samtidigt har det inte tagit bort det faktum att vi står inför en ännu större kris: klimat- och miljökrisen.
Dela artikeln

Den här konstiga tiden har varit en väckarklocka för samhället kring hur sårbara vi är och vi kan se på den här perioden som en chans att ställa om på riktigt. Om vi bara fångar möjligheterna.

I skuggan av det så är omställningen hos oss på Camino ingenting, såklart. Men för oss innebär det en hel del.

Den fysiska tidningen är på ett sätt slutet av en väg och början på att trampa upp en ny stig. Du kanske redan har följt våra nya steg ut i den digitala välden, men för oss har den resan bara börjat – vi har många idéer kvar kring vad vi ska skapa här framöver.

"Vår tanke är att skapa samma känsla på webben som många av er redan vittnat om att magasinet gett er"

En av anledningarna till att vi lägger ner den fysiska tidningen är såklart kostnaderna: tryck, layout och distribution innebär kostnader som är större än intäkterna. Men en annan anledning är också de långa ledtiderna - vi vill kunna bli snabbare och mer dagsaktuella varvat med de lite mer långsamma berättelserna. Vi hoppas givetvis att du vill följa med oss på vår fortsatta resa. Vår tanke är att skapa samma känsla på webben som många av er redan vittnat om att magasinet gett er. Vi vill vara ett komplement till nyhetstidningar med vår specialistinriktning. Samtidigt är vi ett alternativ till ett stadigt ökande antal hållbarhetsinfluencers - eftersom vi jobbar mer efter journalistiska principer och har en skarpare gräns mellan reklam och journalistik. Vi betonar mer kvalitet än kvantitet och det är därför vi inte uppdaterar våra sociala medier varje dag. Om ni vill att Caminoperspektivet på framtiden ska fortleva - häng med oss och skaffa access till Caminomagasin.se! Ju fler som betalar, desto mer tid kan vi lägga på kvalitetsreportage, spetsiga framtidsspaningar och genomtänkta analyser.

Efter tretton år är jag fortfarande övertygad om kraften i berättelsen. Historierna om människorna som väljer andra vägar, modiga entreprenörer, företag och politiker som agerar pionjärer i många gånger outforskat landskap. Jag tror inte att företag eller politiker räddar oss från klimat- och miljökrisen, jag tror att det endast är när vi alla tillsammans, utifrån våra styrkor och intressen, jobbar stenhårt för att nå framåt. De kommande åren måste klimatarbetet ske exponentiellt, som Rebecka Carlsson säger i en intervju i det sista fysiska numret av Camino. Vi behöver arbeta mot ett regenerativt samhälle, som skapar fler plusvärden är negativ påverkan. Det utforskar jag i ett annat reportage som ni snart kommer kunna läsa även här. Ingemar Tigerberg är inne på liknande spår när han undersöker hur rättvisande klimatkalkylatorerna är för möjligheterna till hur vi kan leva hållbart. Vi har också de engagerade personerna, såsom factivisten Anna-Carin Abrahamsson som lärt sig aktivera sin egen garderob och familjen som permanent bosatt sig i en husbil. Vi skriver även som vanligt om konkreta hållbara val, i det lilla såväl som det stora. Den här gången kikar vi närmare på vandring och egen hönshushållning. Allt detta och mycket till ryms i detta matiga nummer.

Utöver allt ni kan läsa hos oss så hoppas jag också att vi träffar er på något av alla de events vi arrangerar. Antingen på våra större Framtidsdagar eller våra mer intima Outdoor-evenemang. I början av oktober vandrade vi Gotaleden utanför Göteborg med några av er och framöver har vi idéer på såväl skidresor som cykelresor. Det är ett sätt att mötas som är hållbart för både planeten och hälsan i de här digitala tiderna. Hoppas vi ses!