Solljus blir till energi med hjälp av matavfall

27-årige Carvey Maigue har uppfunnit ett material som omvandlar UV-ljus till förnybar energi. Det unika materialet är skapat av ruttnade grönsaker och frukt, som är en biprodukt från jordbruket, och för det har han nu vunnit James Dyson Awards hållbarhetspris.
Dela artikeln

Ett material skapat av ruttnade grönsaker och frukt som förvandlar UV-ljus till förnybar energi. Det kanske låter för bra för att vara sant? Men det är just vad 27-årige studenten Carvey Maigue från Filippinerna uppfunnit. Nu prisas han av design- och ingenjörspriset James Dyson Award för sin lösning som använder sig av samma naturligt vetenskapliga tekniker som ligger bakom norrskenet.

Materialet, som kallas Aureus, är gjort av jordbruksavfall och kan fästas på fönsterpaneler och väggar. Det gör så att högenergifotoner absorberas av självlysande partiklar från frukt och grönsaker, och återsänder dem som UV-ljus. UV-ljuset förvandlas sedan till förnybar energi. Till skillnad från solpaneler är systemet effektivt även när det inte riktar sig direkt mot solen eftersom de kan plocka upp UV genom moln eller UV som studsat från väggar, trottoarier och andra byggnader.

– Att vinna priset avslutade år av tvivlan på att min uppfinning har global relevans, säger Carvey Maigue i ett presmeddelande vars senaste uppfinning kom till efter tidigare för dyra versioner.

Carvey Maigue får pris i hållbarhetskategorin. Vinnaren i den internationella kategorin, Judit Benet, har skapat The Blue Box - ett enkelt sätt att upptäcka bröscancer hemifrån, med hjälp av ett urintest.

James Dyson Award är ett design- och ingenjörspris som delas ut till studenter över hela världen.

Läs mer: