Utomhus är det nya utelivet

KRÖNIKA. Det börjar bli trångt vid grillplatserna, skriver Johanna Stål, och spår att utejulen trendar i år. Kommer vi snart kommer få se bokningssystem för de populära grillplatserna, pandemins nya fristad för umgänge?
Dela artikeln

När vi skulle ha barnkalas med några barn ur ena sonens klass, på en uteplats i närområdet, fick vi beslagta grillstaden i god tid. Vi markerade med filtar och ballonger och gladdes åt att det inte öste ner sånt där isregn underifrån, som Göteborg är känt för. Och det var på minuten att vi hann knipa eldstaden innan den rök till någon annan, de som besviket fick lomma vidare till den andra, mindre attraktiva grillplatsen. När vi var klara med grillandet var det en kö av hungriga föräldrar med muurikkor, grillpinnar och kolarpannor i högsta hugg som tog över. Att vara utomhus är verkligen det nya utelivet. Uteköket må ha utsetts till årets julklapp 2020, och jag tycker ett triangakök är toppen, men det som verkligen trendar vintern 2020 är utegrillplatsen.

När vi inte får umgås med fler än åtta, och helst inte inomhus, och helst inte på lekland, badhus och andra aktivitetsställen så är naturen den återstående lekplatsen för barnfamiljer såväl som träningsfantaster som är uttvingade från gym och äldre som inte längre kan träffas och spela bridge eller ha syjuntor. Vår nära utemiljö har blivit den enda tillåtna zonen där vi kan slappna av, le mot varandra på behörigt avstånd över elden, bränna bort virus och bakterier i den heta elden och sippa på ljummet kaffe ur egen termos.

Företagen är heller inte sena med att plocka upp trenden. Utelivets flaggskeppsbutik Naturkompaniet marknadsför just nu utejulen i sociala medier med orden "Tänd en eld, lägg ut renfällar, ät och drick gott. Vi har tipsen och utrustningen som gör vinterns högtider till oförglömliga upplevelser."

"När vi vanliga dödliga hittat ut till naturen så måste ju såklart bågen spännas"

Sen har vi gruppen hardcore. När vi vanliga dödliga hittat ut till naturen så måste ju såklart bågen spännas. I ett inslag på Sveriges television ser vi hur delar av personalen på Friluftsfrämjandet flyttat ut sina kontor till en plats utomhus en dag i veckan. En halvdag är lagomt långt för att datorns batteri ska hålla och fingvantar och kaffe på termos är ett måste att ha med sig, säger de rutinerade i inslaget.

Kalla bad trendade redan innan pandemin, men nu är det inte bara modiga bastubadare som slänger sig i plurret mellan varven. Nej, nu ska vi helst inte basta, så att hoppa i direkt i vattnet utan bastu är det som gäller. Och vissa av oss har till och med stött på de mer extrema varianterna – de som kör meditation i isvattnet och andas igenom fem iskalla minuter.

Hur blir då julen, kanske ni undrat? Ja, det troliga är att restriktionerna kvarstår på något sätt och att vi får spendera julen med den närmaste familjen eller vännerna. De äldre riskerar att få vara ensamma och de ensamma riskerar att bli ännu mer ensamma. Digitala julmiddagar och fikastunder kan vi vänta oss, men också ett glöggmingel vid eldstaden, var och en med egen mugg. Själv funderar jag på att kombinera näringsstöd med distans genom att bo på hotell i mina föräldrars stad och träffa dem för en utejul vid brasan. Men troligtvis är det fler som går i samma tankar. Kanske är det bara en tidsfråga innan det införs bokningssystem för grillplatserna!