Greta Thunberg chefredaktör på DN: så blev det

RECENSION Söndagens Dagens Nyheter var fullspäckad av fakta, grafer, siffror, klimatreportage och intervjuer med insatta människor. Ungefär som förväntat, när Greta Thunberg fick sitta vid rodret.
Dela artikeln

För den som är insatt i klimatfrågan kom söndagens nummer av Dagens nyheter inte med några större överraskningar. Det är saker många av oss känner till: hur isen försvinner, hur Sàpmi påverkas av klimatförändringarna, hur pandemier skapas av vår expolatering av djur och natur. Det varvas med annonser för Centerpartiets klimatpolitik och BMW som smaklöst annonserar med ett aktivistplakat där det står "Världens bästa bilmärke för klimatet". Här har tidningen nog försökt göra någon slags annonsinriktning mot hållbarhet, men som i sammanhanget faller rätt platt.

Ett enastående bildreportage som visar på hur vi drabbas av klimatkrisen, är ett av numrets bästa delar, även om det skulle behövts mer bilder från Sverige för att påverka människorna hemma i stugorna.
Den aktade författarinnan Margret Atwood, vars böcker ofta handlar om miljöfrågor på något sätt, har skrivit en essä om sitt engagemang genom tiderna, som asvlutas med en utmaning: om vi vill fortsätta leva och inte vara en art bland många andra som dött ut, då måste vi agera nu.

Tidningen Kamrat-Posten gästar också tidningen istället för resesidor (som väl gott hade kunnat bytts ut mot tips på vandring eller tågresor) och insidan har ett gäng mycket relevanta frågor-svar om hur man kan hantera olika dilemman kopplat till hållbarhet.

"Ett matnyttigt nummer med mycket folkbildning, om folk kommer orka läsa"

Sammanfattningsvis ett matnyttigt nummer med mycket folkbildning, om folk kommer orka läsa. Det som saknas är förslag på lösningar och vägar framåt, något som också uttryckts i sociala medier under söndagen och måndagen. Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, skrev på facebook: "Jag var enormt förväntansfull men saknade: Lösningarna - väldigt mycket katastroffokus utan vad-gör-vi-nu-då. Vardagen - Ryssland, regnskog.... känns för långt borta för att alla riktigt ska reagera. Ekonomin - börssidorna var de samma och all bra storytelling om hur lönsamt det kan vara att ställa om. Men det tar vi imorgon, grunden är lagd!"

Även i andra miljö- och klimatforum diskuteras tidningens satsning, med hejarop men också frustrerade tankar kring det som inte fick plats. På Caminos Instagram frågade vi hur många som var nöjda med söndagens tidning och 93 procent var nöjda och 7 procent inte nöjda.

Så Greta, och redaktionen på Dagens Nyheter: en bra start, men nu vill vi att det fortsätter. och att fortsättningen också erbjuder mer lösningar. Läs gärna Caminomagasin.se om ni vill ha uppslag!